TASZ: Zaklató razziasorozattal félemlítik meg a miskolci cigánysort

Vágólapra másolva!
Méltatlan egy európai, demokratikus jogállamhoz, hogy a legszegényebb miskolci környéket az elmúlt tíz hónapban negyvenötször ellenőrizték átfogóan a hatóságok, állítja a Társaság a Szabadságjogokért.
Vágólapra másolva!

Tíz hónap alatt negyvenöt átfogó ellenőrzést hajtottak végre a miskolci rendészeti szervek a város főként romák lakta, elgettósodott részén, közölte a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). Azt írták, a jogvédő szervezetekhez érkezett személyes beszámolók és a beszerzett adatok alapján megállapítható: az ellenőrzéseken a családokat két-három tucatnyi hatósági ember egyidejűleg veti alá számos ellenőrzésnek, így lakcím-nyilvántartási, állat-egészségügyi, hulladékkezelési, köztisztasági, gyámhatósági, közüzemi és szociális igazgatási ellenőrzésnek is. A TASZ szerint mindemellett a lakók tulajdonjogát is ellenőrzik, a hatóságok adásvételi szerződések bemutatását kérik tőlük.

A TASZ közleményében arról is ír, hogy a közérdekű adatigényléssel megszerzett adatokból egyértelműen megállapítható, hogy az eddigi ellenőrzések kizárólag az úgynevezett szegregátumokban, elgettósodott utcákban, településrészeken történtek. Szerintük "a totális állami berendezkedésekre jellemző elnyomó hatósági fellépés gyakorisága, az ellenőri csapatok nagyságrendje méltatlan egy európai, demokratikus jogállamhoz".

A jogvédők szerint a Miskolci Önkormányzati Rendészet vezetője egy videofilmben be is vallja, hogy az ellenőrzéseknek az önkormányzat elvárása alapján kifejezetten a megfélemlítés a céljuk, az, hogy az adott területről elköltözzenek azok, "akik nem az adott környezetbe valók". A TASZ szerint a miskolci önkormányzat a mélyszegénységgel összefüggő súlyos társadalmi, szociális problémákat, valamint a rendészeti kérdéseket alapjogokat sértő módon kezeli, "ahelyett, hogy a rendészeti kapacitásokat a bűncselekmények felderítésére használná, a mélyszegénység kezelésére pedig komplex szociális programokat dolgozna ki, az önkormányzati rendészeti szerv a legkiszolgáltatottabb embereket félemlíti meg a visszatérő razziákkal".

Mivel az intézkedések a kifejezetten kiszolgáltatott, "rendkívül alacsony jogérvényesítési képességgel" rendelkező emberek nagyobb csoportját érintik, a TASZ és a Nemzeti Kisebbségi és Jogvédő Iroda (Neki) kezdeményezte az alapvető jogok biztosánál az intézkedések hivatalból történő vizsgálatát ˜– fogalmaz a Társaság a Szabadságjogokért közleménye.