Ítélet várható Szilvásy György ügyében

Vágólapra másolva!
A volt titokminisztert hivatali visszaéléssel vádolják az UD Zrt. ügyében.
Vágólapra másolva!

Elsőfokú ítélet várható pénteken Szilvásy Györgynek, a Gyurcsány-kormány titokminiszterének az UD Zrt.-vel kapcsolatban hivatali visszaélés vádjával folyó büntetőperében a Fővárosi Törvényszéken.

Szilvásy a Központi Nyomozó Főügyészség szerint 2008 őszén, az UD Zrt.-ügy kipattanásakor egyes - politikai szálakat szükségtelenül hangsúlyozó - lejárató nyilatkozataival, illetve Kövér László, illetve Demeter Ervin akkori fideszes politikusok, korábbi titokminiszterek és az UD Zrt. biztonsági cég egyik vezetője közti telefonbeszélgetések lehallgatási anyagának hozzáférhetővé tételével jelentős érdeksérelmet okozott az érintetteknek, és hivatali visszaélést követett el.

Két hónapja perbeszédében az ügyész felfüggesztett börtönt, a védő viszont felmentést javasolt. Szilvásy György mindvégig ártatlannak vallotta magát.

Az ügyészség az UD Zrt.-ügyben eredetileg Tóth Károly, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának akkori szocialista alelnöke, Dávid Ibolya, az MDF akkori elnöke és párttársa, Herényi Károly ellen is vádat emelt személyes adattal visszaélés, illetve Dávid Ibolya esetében kényszerítés miatt.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság azonban 2012 áprilisában első fokon, nem jogerősen mind a négy vádlottat felmentette. A másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék azonban 2013 januárjában hatályon kívül helyezte az elsőfokú döntést, és új eljárást rendelt el a négyből három vádlott esetében. Egyedül Tóth Károly esetében emelte jogerőre a felmentést.

Ezután a bíróság elkülönítette Szilvásy György ügyét. Dávid Ibolya és Herényi Károly megismételt büntetőpere pedig néhány hete kezdődött el.