A Fidesz a zsebében érezheti a kétharmadot

Kucsák László, választás 2014, fidesz, billegő körzetek
Budapest, 2013. november 4. Kucsák László, a XVIII. kerület alpolgármestere, fideszes országgyűlési képviselő beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének és a szovjet csapatok bevonulásának 57. évfordulóján tartott ünnepi megemlékezésen a budapesti Hargita téri 1956-os emlékműnél 2013. november 4-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Nem hozott változást a legszorosabb körzetekben a maradék szavazatok szombati megszámlálása, így szinte biztos, hogy maradnak a múlt vasárnapi eredmények. Ez azt jelenti, hogy a Fidesznek éppen meglesz a kétharmada az új parlamentben is.
Vágólapra másolva!

Kevesebb mint egy hétig élhettek a szocialista remények a főváros XVIII. kerületében. A vasárnapi előzetes eredmények alapján MSZP-s Kunhalmi Ágnes mindössze 22 szavazattal volt lemaradva a fideszes Kucsák László mögött.

Kucsák László fideszes jelölt nyert - A szavazatszámlálásról készült galériánkhoz kattintston a képre! Forrás: MTI/Kovács Tamás

A szocialisták bízhattak abban, hogy a maradék szavazatokkal sikerül megfordítani az állást, de ez nem sikerült. Az előzetes eredmény szerint Kucsák még növelte is az előnyét néhány szavazattal. A fideszes jelöltnek 20 650 szavazata lett, az MSZP-snek 20 590.

Kunhalmi Ágnes az Origónak azt mondta, hogy természetesen csalódott az eredmény miatt, de úgy látja, mindent megtett a győzelemért. "Ha kicsivel, akár pár nappal több időm van, szerintem meg tudtam volna nyerni" - mondta Kunhalmi, aki februárban kezdte el a kampányt. A XVIII. kerületben eredetileg Simon Gábort indította volna az MSZP, de ő azóta előzetes letartóztatásba került egy ellene folyó nyomozás miatt. Kunhalmi így gyakorlatilag beugró jelöltnek számított.

Kunhalmi megjegyezte azt is, hogy az adatok szerint a hatvan szavazatos vereségéhez az is hozzájárult, hogy a "megtévesztő nevű" kisebb pártok is elvittek tőle néhány szavazatot. Az MSZP-s politikus szerint a stábjával még elemzik az adatokat, megnézik, hogy összesen hány érvénytelen szavazat volt a kerületben, és csak ezután döntenek, kérnek-e újraszámolást. Az eredmény megfordulására azonban nem számít, így már most gratulál Kucsák Lászlónak a győzelméhez.

Kunhalmi Ágnes egy kampányrendezvényen - A szavazatszámlálásról készült galériánkhoz kattintston a képre! Fotó: Hajdú D. András - Origo

Ez az eredmény azt jelenti, hogy a Fidesznek jó esélye van arra, hogy kétharmada legyen az új parlamentben is. A vasárnapi állás szerint 133 mandátuma van, ami épp a kétharmadot jelenti. Nincs változás a többi szoros körzetben sem. Csepelen maradt a baloldali győzelem, a XV. kerületben viszont a Fidesz jelöltje végzett az élen a mostani eredmény szerint is. A VIII. kerületben is azt mutatják az előzetes eredmények, hogy nincs változás, és a fideszes Vas Imre kapta a legtöbb szavazatot.

A végleges választási eredményre ugyanakkor még várni kell, mert még ezeken kívül is vannak olyan körzetek, ahol még számolják a maradék szavazatokat. Igaz, egy olyan választókerület sincs, ahol olyan kevés különbség lett volna a jelöltek között, mint Kunhalmi és Kucsák között. Legfeljebb matematikai esély van az eredmény megfordítására.

Azért most dől el több körzetben is az eredmény, mert mind a 106 választókerületben ki volt jelölve egy szavazókör, ahol nem számolták meg múlt vasárnap a szavazatokat. Ezekhez a megmaradt szavazatokhoz keverték ugyanis hozzá a külképviseletekről hazahozott voksokat és az átjelentkezők szavazólapjait. Ezeket a szavazatokat összesítik és számolják meg szombaton.

A Fidesznek az eddigi eredmények alapján 133 képviselője van, ami a 199 fős parlamentben pontosan kétharmadot ér. Ezért ha egy billegő kerületben megváltozik a végeredmény, azon akár a Fidesz kétharmada múlhat.

A helyzetet viszont bonyolítja, hogy ha egy billegő körzetben a mostani álláshoz képest változik az eredmény, akkor a vesztes jelölt összes szavazata felcsúszik a pártja országos listájára, így a párt újabb mandátumhoz juthat. Ezért meg kell majd várni, hogy a Nemzeti Választási Iroda kihirdesse az eredményt.