Bajnai Gordon vitára hívja a Jobbikot is

Vágólapra másolva!
A Jobbikot érintő bojkottpolitika nem vált be, a Jobbik többé nem tabu az Együtt–PM számára, erről döntött csütörtökön az Együtt-PM elnöksége, tudta meg az Origo. Bajnai Gordonék a következő napokban vitára hívják az összes pártot, amely listát állított az európai parlamenti választáson. Szigetvári Viktor azt mondta, hogy az Együtt–PM célja a Jobbik politikájának leleplezése, de a párt a Fidesszel is tisztázná az EU-hoz való viszonyt, és azt is megmutatná, miben különbözik az MSZP-től és a DK-tól.
Vágólapra másolva!

Szakít az eddigi álláspontjával az Együtt–PM, és hajlandó a Jobbikkal is vitatkozni, erről döntött a párt elnöksége csütörtökön – tudta meg az Origo. Szigetvári Viktor, az Együtt–PM társelnöke azt mondta, hogy a párt vitát szeretne az európai parlamenti választásokon listát állító pártok között, bemutatná, miben különbözik nemcsak a Fidesztől, hanem a többi baloldali párttól is, és az elnökség úgy határozott, hogy erre a vitára a Jobbikot is meghívja.

Ez teljes fordulatot jelent az eddigi baloldali állásponthoz képest. Az országgyűlési választási kampányban ugyanis a baloldali pártok teljesen bojkottálták a Jobbikot. Mesterházy Attila miniszterelnök-jelöltként már februárban világossá tette, hogy nem hajlandó Vona Gáborral vitatkozni, és a baloldali összefogás több jelöltje is jelezte, hogy bárkivel asztalhoz ülnek a Jobbik jelöltjén kívül. Az ATV-t és a Népszabadságot márciusban egyébként elmarasztalta a Nemzeti Választási Bizottság, amiért a választási vitaműsorukra nem hívták meg a Jobbik képviselőit (erre végül csak az összefogás, illetve az LMP politikusai mentek el).

Szigetvári Viktor szerint az Együtt–PM belátta, hogy

A politikus szerint az elnökség tagjai most már úgy úgy látják, hogy egymillió választó döntését nem szabad negligálni akkor sem, ha "undorodunk attól, amit a Jobbik képvisel".

Szigetvári azt mondta, hogy a parlamenti kampányban a Jobbik "megtévesztette a választókat azzal, hogy más képi világgal, más eszközökkel képviselte az eddigi politikáját", és az Együtt–PM célja, hogy ebben a vitában leleplezze ezt. Szigetvári azt mondta, hogy – ha a felek abban állapodnak meg – Bajnai Gordon akár Morvai Krisztinával is hajlandó vitatkozni.

Az NVB pénteken délután dönt arról, mely pártok állíthatnak listát, az Együtt–PM ezután keresi meg a kezdeményezésével a listát állító pártokat. Szigetvári reméli, hogy a vitákat eddig elutasító Fidesz igent mond a vitára, így a kormánypárttal is tudnak vitatkozni az EU-hoz való viszonyról és az európai parlamenti választási programokról (az Együtt–PM szombaton mutatja be a sajátját). Az Együtt–PM társelnöke szerint a vita arra is jó alkalom, hogy a külön induló baloldali pártok is megmutassák, milyen különbség van köztük, és milyen pontokon tér el egymástól az MSZP, a DK, illetve az Együtt–PM által kívánt jövőkép.