Bajnai úgy fog harcolni, mintha az életéért küzdene

Vágólapra másolva!
Bajnai Gordon az ellenzéki erők nehézkes, sok kompromisszummal járó összefogását és a programját, illetve annak hiányát hibáztatja a választási vereségért. Abban bízik, hogy az EP-választáson meg tudják mutatni magukat, aztán új politikát, megújuló szervezetet akar, hogy a választóknak legyen miért rájuk szavazniuk.
Vágólapra másolva!

Szombaton kora délután a Lurdy Ház konferenciatermében gyűltek össze az Együtt-PM mozgalom tagjai és vezetői, hogy együtt értékeljék a választási vereséget, és felkészüljenek a május 25-i európai parlamenti választásokra. Az összejövetelnek egyetlen nyilvános része volt: Bajnai Gordon nagyjából félórás nyitóbeszéde.

A teremben több hatalmas kivetítő van, amelyeken a "Csakazértis!" szlogen olvasható a párt neve felett. Bajnai mögé a színpadra felsorakozott a mozgalom tucatnyi vezetője, köztük Kónya Péter, Juhász Péter, Jávor Benedek és Szabó Tímea. A pulpitushoz lépő Bajnait vastapssal fogadták, amit ő úgy értékelt, hogy ez nem ünneplő, hanem "önmagunkat biztató taps, arról szól, hogy csak azért is csinálni fogjuk". Bajnai ezek után közölte, hogy leveszi a zakóját, és "nekivágunk a munkának".

"Kedves barátaim, bajtársaim, mondjuk ki először a nyilvánvaló tényt: vasárnap nagy vereséget szenvedtünk. Nemcsak mi, Magyarország és Európa is" - kezdte a beszédet. Szerinte úgy tűnik, folytatódik az a rossz kormányzás, ami az elmúlt négy évben rossz gazda módjára megette a vetőmagot, ezért ebben a négy évben nem lesz termés. Elszegényedés, elszigetelődés, elbutulás - Bajnai szerint ezt hozta Orbán kormányzása, és ez lesz a következő négy évben is.

Bajnai röviden értékelte, mi vezetett a bukáshoz. "Felnőtt fejjel és nyitott szemmel mentünk bele ebbe az összefogásba, ezért nincs okunk másra sarat dobálni. Az ítélet, amit elszenvedtünk, közös, a tanulságokat viszont mindenkinek magának kell levonnia" - mondta. Felidézte, hogy a mozgalom megalakulásakor, 2012. október 23-án két dolgot ígértek az embereknek: összefogást és korszakváltást. Az összefogás olyan nehezen jött össze, és olyan sok kompromisszummal járt - szerinte pont ők, az Együtt-PM hozta a legtöbb kompromisszumot -, hogy közben elsikkadt a másik ígéretük, a korszakváltás. A szervezetek összefogását sok választójuk nem fogadta el, ezért nem mentek el szavazni, és mivel a korszakváltás helyett az összefogásra koncentráltak, nem is tudtak programot, alternatívát nyújtani az embereknek az Orbán-kormánnyal szemben.

Ez pedig oda vezetett, mondta Bajnai, hogy létrejött Orbán Viktor öt évvel ezelőtti álma, a centrális erőtér. "Tanulság: a kényelmes megszokás, a langyos a sör, de nekünk így is jó nem vezet sehova. Nem elég a kisebbik rossznak lenni, a nagyobbik jónak kell lenni" - mondta. Ezért nekik most az a feladatuk, hogy új ajánlatot tegyenek Magyarországnak, olyan új történetet meséljenek, amit el is hisznek az emberek, tehát megalapozott programra lesz szükségük.

"Új politikára van szükség, mert ebben a leszedált, lefagyasztott, kasztrált parlamentben, amit Kövér László és Orbán működtetni akar, az eddiginél is kevesebb lesz a lehetőség, hogy politikát csináljunk" - mondta Bajnai, aki ezek után nagyjából olyan tervvel állt elő, mint Orbán Viktor 2002-ben a választások elvesztése után. Bajnai szerint a parlamenten kívül kell megkeresni és megteremteni azokat a lehetőségeket, amikkel "szembeszállunk Orbánisztánnal". Szerinte ez pokoli nehéz lesz, hosszú, és ellenszélben kell majd megcsinálni, "lépésről lépésre, településről településre kell megteremteni a szabadság kis szigeteit".

A munka első lépése és nagy lehetősége lesz, mondta Bajnai, hogy május 25-én EP-választás lesz, ami két fontos dologban is különbözni fog a mostani választástól: szerinte igazságosabb rendszerben választunk majd, az Együtt-PM-nek pedig nem kell senkivel egyezkednie, hanem önállóan állhatnak a választóik elé. Bajnai szerint olyan lehet ez, mint amikor gyerekkorában Baján nézte, hogy a Videoton bejutott az UEFA-kupa döntőjébe, és a Real Madrid ellen játszott. "Itthon az első meccsen 3-0-ra kaptunk ki, elkeserítő vereség volt. Két hét múlva a Videoton Madridban 1-0-ra legyőzte a Realt. Úgy örültünk neki, mintha megnyertük volna az UEFA-kupát". Május 25-én az Együtt-PM-nek is lehetősége lesz visszaszereznie a hitét, mert most "megalkuvás nélkül képviselhetjük azt, amit gondolunk", és a választóik is megalkuvás nélkül szavazhatnak rájuk.

Bajnai ezek után sokszor elismételte az EP-kampány szlogenét: "csak azért sem fogadjuk el, hogy a mi pénzünkből a pofánkba hazudjanak", de utalt Rogán Antal lakásügyére is, amikor arról beszélt, hogy nem fogadják el, hogy a fideszes képviselők lakásában úgy nőnek a négyzetméterek, mint más udvarában a dudva. Utalt a Szabadság téri emlékműre is: "Csak azért sem fogadjuk el, hogy hamisítják a történelmet, és vonogatják a vállukat, amikor a két héttel ezelőtti ígéretükkel szembesítjük őket". "Nemcsak készek, de képesek is vagyunk arra, hogy a csalódottak szavazataival új időszámítást kezdjük a magyar politikában. Csak azért is Haza és Haladás! Csak azért is Európa" - mondta Bajnai, aki azt mondta, ő úgy fog küzdeni, mintha az életéért küzdene, de a korábbinál keményebb, határozottabb kijelentései ellenére a hangja alig tűnt harciasabbnak, mint a korábbi beszédeiben.

A közönséget az tüzelte fel a legjobban, amikor elkezdett köszönetet mondani a választásban résztvevő önkénteseknek, a körzetét megnyerő jelöltjüknek, és azoknak az aktivistáknak, akik most is kint vannak az utcákon. Bajnai azt ígérte, hogy a választások után, júniustól nekiállnak annak is, hogy átszervezzék, megújítsák az Együtt-PM-et, és megalkossák az új programjukat. A változásokról a tagok fognak dönteni, mindenről megkérdezik őket, de Bajnai megígérte: "akárhogy is döntenek, én itt leszek".