Beindította a fideszesek fantáziáját a Rogán-ügy

Lázár János Parlament Rogán Antal fizetés vagyonosodás
Vágólapra másolva!
Belháború a fideszes vezetők között? Vagy egy sima ellenzéki támadás? A Fideszen belül is meglepetést okozott, hogy épp az egyik legtapasztaltabb politikusuknak számító Rogán Antal került össztűz alá a kampány utolsó hetében. Be is indult közöttük a találgatás arról, hogy mi állhat a háttérben.
Vágólapra másolva!

Hiába tűnt profinak a Fidesz kampánygépezete, az utóbbi napokban a párt egyik legbefolyásosabb politikusa, Rogán Antal magyarázkodni kényszerült a vagyonnyilatkozata miatt. Az ügy kellemetlen a Fidesz számára, bár az Origo által megkérdezett, névtelenséget kérő fideszes politikusok szerint Rogán párton belüli megítélésére nem fog hatni.

Sőt, szerintük Rogán lakásügye nem írja felül azt sem, hogy Orbán Viktor a vasárnapi választás után milyen pozíciót szán a politikusnak. A jelenlegi pletykák szerint Rogánból fejlesztési miniszter lehet. Bár ez egyelőre csak találgatás, Orbán várhatóan komolyabb szerepet szán Rogánnak, aki frakcióvezetőként az egyik legfontosabb végrehajtója volt a kormányfő akaratának.

Rogán Antal, Lázár János és Orbán Viktor. Fotó: Mudra László - Origo

A kormánypárton belül is elismerik, hogy Rogán hibázott azzal, hogy ponttalanul töltötte ki a vagyonnyilatkozatát, olyan súlyú hibának azonban nem tartják, amiért retorzió járna. „Mókás dolog, hogy többször módosította a vagyonbevallását, mélysége azonban nincs dolognak” – fogalmazott az egyik vezető fideszes. Ezzel arra utalt, hogy amíg Simon Gábor eltitkolta vagyonát, Rogán esetén erről szerinte nincs szó.

Különböző elméletek terjednek a Fideszen belül, hogy miért robbant ki az ügy. Beszéltünk olyan magas pozíciót betöltő politikussal, aki szerint párton belüli belharc miatt került célkeresztbe a frakcióvezető. Szerinte a jelenlegi ciklusban megerősödött fiatalabb generáció tagjai estek egymásnak. A politikus szerint az érintettek ezt azért merték megkockáztatni, mert a legfrissebb belső felmérések szerint a Fidesz annyira jól áll, hogy még egy ilyen akció is belefér a kampány utolsó hetébe.

Több fideszes politikus viszont összeesküvés-elméletnek tartja ezt az elképzelést. Az egyik magas beosztású kormánytisztviselő szerint senkinek nem érdeke a pártban, hogy rontsa a Fidesz választási esélyeit. „Nem logikus, hogy egy ilyen kiszorítósdi most kezdődjön el” – mondta. Szerinte az elmúlt négy évben lett volna lehetőség arra, hogy az érintettek lejátsszanak egy ilyen meccset.

A politikus emlékeztetett arra, hogy Orbán többször is elmondta, párttársaitól elvárja, hogy teljes erőbedobással dolgozzanak a Fidesz választási győzelméért. „Aki nem végzi el tisztességesen a munkát, aki nem ad bele mindent, és nem teszi meg azt, amit a helyzet megkövetel, az jön nekem huszonöt évvel” – fogalmazott Orbán a Fidesz őszi kongresszusán. A politikus szerint, ha valakiről kiderülne, hogy most vállalt be egy párton belüli konfliktust, biztos nem köszönné meg, amit Orbántól kap.

„Fantázia kérdése, hogy ki mit lát bele ebbe, én a visszafogott fantáziájúak közé tartozom” – mondta egy vezető fideszes. A politikus szerint egyértelműen ellenzéki akcióról van szó. „A kampány végi megszokott csatazaj része” - mondta a politikus, arra utalva, hogy az utolsó héten a szemben álló táborok egyre keményebben támadják egymást.

Szerinte a kampány alatt végig volt egy csodafegyvervárás a baloldalon, az ellenzék támogatói abban bíztak, hogy elő fognak jönni olyan ügyekkel, amelyek hatására megroppan a Fidesz. Az ellenzék így próbálta tálalni a NAV-ügyet, a paksi bővítést, most Rogán lakásügyét is. A politikus szerint a frakcióvezető vagyonnyilatkozata valószínűleg a kampány után is érdekes lesz, a súlyából azonban biztos veszíteni fog. A forrás arra számít, hogy a Rogánt érő támadásokból sem kerekedik akkora ügy, mint amekkorának a baloldal próbálja feltüntetni.

Rogán csütörtökön az Infórádiónak azt mondta: az „egész támadás a kampányról szól”, „szokásos kampányhazugságok hangzanak el”. Néhány nappal korábban az MTI-nek arról beszélt, hogy a támadás a reménytelen helyzetben levő baloldali politikusok utolsó kétségbeesett próbálkozása. Szerinte az lenne a furcsa, ha nem támadnák meg a kampány utolsó hetében.