Lázár János 23 millióért lőhet fácánokra

fácán vadászat lázár jános
A Gádoros-Nagyszénás Nimród Vadásztársaság egyik tagja frissen elejtett fácánokat pakol egy szállító jármű oldalára Gádoros határában, ahol ütemezett fácánvadászatot tartottak 2012. december 21-én. A vadásztársaság 5000 hektáros területén 130 fácánkakast lőtt a társaság 10 tagja.
Vágólapra másolva!
Csehországi vadászatot rendelt novemberre Lázár János. A vadászat 23 millió forintba kerül, vagyonnyilatkozata alapján a fideszes politikusnak azonban nincs ennyi készpénze. Lázár János azt mondta: a vadászatot nem ő fizeti, hanem a programban részt vevő többi vadásszal együtt állják majd a számlát.
Vágólapra másolva!

Lázár János, a miniszterelnökséget vezető államtitkár 75 ezer euró, azaz mintegy 23 millió forint értékben rendelt fácánvadászatot – írja az Átlátszó.hu a birtokukba jutott szerződésre hivatkozva.

A szerződés szerint Lázár magánszemélyként rendelte meg 2014. november 7-8-ra a vadászatot a Lesy ČR nevű cseh állami erdészeti vállalattól. A Hradec Králové-i székhelyű Lesy fő profilja a cseh állami tulajdonú erdők fenntartása és vagyonkezelése, de vadásztatással is foglalkoznak.

Forrás: MTI/Rosta Tibor

"Az egyik legszebb, már a középkori uralkodók által is rendkívül kedvelt bohémiai vadászterület a Prágától 40 kilométerre, Benešov mellett álló Konopiště kastély mellett terül el" - írja az Átlátszó. A Konopiště területen csak fácánból 60 ezer darabot vadásztatnak évente. Ezekből rendelt a szerződés szerint 2500-3000 példányt Lázár a november eleji hosszú hétvégére.

A lelőtt fácánok darabjáért – áfával együtt – 30 eurót kell fizetnie a dokumentum szerint. A vendégek számáról a szerződés nem tartalmaz információt, de annyi kiderül belőle, hogy a közeli Hotel Sen vagy Hotel Tvorsovice szolgálhat szállásul számukra.

Hogy ki fizeti a vadászatot, egyelőre nem tudni, 2013-as vagyonnyilatkozata alapján Lázárnak nincs 23 milliónyi készpénze. Nyilatkoztában 12,6 milliós készpénzállományról és 30 milliónyi részvényről számolt be. Ez azt jelenti, hogy készpénzállománya 2012 óta nőtt, de vagyonnyilatkozata szerint ezzel együtt nőttek a hitelei is: jelenleg 55,5 milliós adóssága van.

Többen, közösen fizetik annak a vadászatnak a költségeit, amelyen Lázár János is részt vesz, így nincs ellentmondás a vagyonnyilatkozatában szereplő adatok és a felmerülő kiadások között. Ezt a kormányszóvivői irodán keresztül Lázár közölte az Origóval.

Lázár János a szóban forgó novemberi vadászaton magánemberként vesz részt. Ő szervezi, de annak a költségeit bevett szokás szerint nem a megrendelő, hanem a vadászaton résztvevő személyek közül többen közösen fizetik - közölte. Hozzátette: a fentiek alapján semmiféle ellentmondás nincs a vagyonnyilatkozatában szereplő adatok és a vadászat felmerülő költségei között.

Lázár János szerint az esemény magánélete része, senkinek az adóforintját nem érinti, és az üggyel kapcsolatban nem kíván további nyilatkozatot tenni.

Lázár Jánosról már januárban kiderült, hogy szeret vadászni, a Cink.hu vette észre, hogy Donatella Failoni, Oszter Sándor színművész felesége tavaly decemberben a Facebook-oldalára több képet kitett a soponyai vadászkalandról. A képeken Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg, valamint gróf Károlyi László és felesége szerepeltek az államtitkár társaságában.