Lendvai: Egy ekkora pofon azért jó

Vágólapra másolva!
Lendvai Ildikó, az MSZP korábbi meghatározó arca szerint csak unortodox megoldás segíthet a pártnak, rendkívüli kongresszust kell összehívni, vagy ideiglenes vezetőket kell kinevezni. "Ha nem mutatunk életjeleket, mozgást, változást, mindenki elkönyveli: halottat ért a pofon. Nem szeretnék merő tapintatból és fegyelemből halkan, lábujjhegyen járkálni a saját kiterített testünk körül" - írta Facebook oldalán.
Vágólapra másolva!

Lendvai szerint csak az MSZP kapott óriási pofont a vasárnapi választásokon, az összes többi párt beszámolhat valamilyen sikerről. Lendvai szerint nem lehet megúszni a teljes baloldal újrarendeződését, mert "a mostani megerősödés ellenére is látok növekedési plafont a DK és az Együtt-PM fölött is". Külön-külön viszont esélytelennek tartja, hogy felvegyék a harcot a Fidesszel vagy a Jobbikkal.

A három pártnak azonnal létre kell hoznia egy közösen támogatott ernyőszervezetet, az elesettek támogatására, és egy alternatív parlamentet, hogy legyen hely a vitára.

Lendvai világosnak tartja, hogy a mostani súlyos vereséget annak köszönheti a párt, hogy az áprilisi országgyűlési választások után elmaradt az önreflexió, nem tudtak semmin változtatni. Véleménye szerint az MSZP most is csapdába került: ha Mesterházy és az elnökség lemond, legalább három hónap a teljes tisztújítás. Ha viszont az önkormányzati választások miatt ettől visszariadnak, "a süket és vak párt képét mutatjuk, a majdnem vagy egészen halottét. Ennél minden jobb." Lendvai emiatt unortodox megoldást javasol, vagy egy rendkívüli kongresszus, vagy ideiglenes vezetők megbízása, vagy a szabályok átírása segíthet gyorsan az MSZP-nek. "De ha nem mutatunk életjeleket, mozgást,változást, mindenki elkönyveli: halottat ért a pofon. Nem szeretnék merő tapintatból és fegyelemből halkan, lábujjhegyen járkálni a saját kiterített testünk körül".