Navracsics: Ne legyünk Ukrajna hiénája

Vágólapra másolva!
A határon túli magyarokat gazdaságilag is támogatnia kell a magyar külpolitikának, mondta Navracsics Tibor miniszterjelölti meghallgatásán. Az autonómiatörekvésről azt mondta, minden, nem jogsértő megoldást az "asztalra kell tenni", Ukrajna ügyében viszont óvatosságra intett a politikus, akinek a jelöltségét támogatta a nemzeti összetartozás bizottság.
Vágólapra másolva!

A magyar külpolitika csak akkor lehet sikeres, ha megjeleníti a nemzetpolitikai célokat is, és ezek elérését segíti a maga eszközeivel - mondta Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter-jelölti meghallgatásán az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának ülésén szerdán.

A jelenlegi közigazgatási és igazságügyi miniszter kifejtette: a magyar külpolitika hozzájárulhat a nemzetpolitikai célok eléréséhez az intézményrendszerén, a külképviseleteken keresztül, a külgazdaságot illetően a határon túli magyarlakta területek gazdasági életének támogatásával, továbbá a nemzetpolitikai szempontok megjelenítésével a külkapcsolatokban - a kétoldalú kapcsolatokban és a nemzetközi szervezetekben egyaránt.

Mint mondta, a határon túli magyarok szülőföldjükön való megmaradását segíti, ha sikeres az ott élő magyar vállalkozó, és ehhez minden támogatást megadnak továbbra is. A cél, az, hogy a magyarlakta területek gazdaságilag is minél több ponton kötődjenek az anyaországhoz - tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy Szlovákia az egyetlen szomszédos ország, amelynek gondja van a kedvezményes honosítással. Ugyanakkor ebben is vannak biztató jelek - fűzte hozzá.

Kiss László (MSZP) kérdésére, hogy a magyar külpolitika támogatja-e a határon túli magyarok autonómiatörekvéseit, Navracsics Tibor kijelentette: egy demokráciában lehetőleg minden lehetőséget, amely nem alkotmányellenes és jogsértő, az asztalra kell tenni. Szávay István (Jobbik) érdeklődésére ugyanakkor azt is közölte, hogy nagyon óvatosnak kell lenni Kárpátalja esetében, fontos elkerülni azt a képet, hogy "hiénaként megjelenünk", és a független Ukrajna kárára próbálunk elérni valamit.

A belgrádi Magyar Házról azt mondta, hamarosan megnyithatják, és remélhetőleg Orbán Viktor miniszterelnök adja át. A kolozsvári intézetről pedig azt közölte: remélhetőleg sikerül megszerezni a megfelelő ingatlant a megvalósításhoz.

Navracsics Tibor azt is elmondta, hogy a kettős állampolgárság kérdésével az EU eddig nem foglalkozott, talán mert nem érzi magát felkészültnek, hogy kezelje ezt a problémát. Magyarország szándéka továbbra is napirenden tartani a kérdést, mert a 21. századi Európában elképzelhetetlennek kell lennie, hogy valakit megfosszanak az állampolgárságától - fogalmazott.

Navracsics Tibor miniszteri kinevezését a bizottság végül 6 igen szavazattal, 3 tartózkodás mellett támogatta.

Szövetség és konfliktus

A politikus az európai ügyek bizottsága előtt arról beszélt, hogy a magyar Európa-politika fő célja a nemzeti érdekek képviselete, és ennek érdekében alapvetően a szövetségkötésre kell helyezni a hangsúlyt, de ha szükséges, a konfliktusokat is fel kell vállalni. Mint mondta, az Európai Unióban csak az a tagállam lehet sikeres, amely pontosan meghatározza az érdekeit, pontos jövőképe van, és tudja, mit akar. Más országok ezt teszik, és Magyarországnak is erre van szüksége - értékelte.

Hangsúlyozta: ki kell jelölni az országnak fontos uniós szakpolitikákat, amelyekben kormánytól függetlenül, konszenzust kialakítva juthatnak előre. Jelenleg a bővítés és a szomszédságpolitika tűnik olyan területnek, amelyben számíthatnak minden párt támogatására - közölte Navracsics Tibor.