Magyarország a rossz példa

Magyarország a rossz példa
Nations in Transit 2014: Overview of Ratings Changes
Vágólapra másolva!
A Freedom House szerint a demokrácia se nem teljes, se nem visszafordíthatatlan Magyarországon.
Vágólapra másolva!

Kiadta a 2013-as évről szóló demokráciajelentését a Freedom House nevű nemzetközi szervezet. A jelentés szerint Magyarország demokráciabesorolásának értéke hat év óta csökken, és lassan már odáig jut, hogy az országot nem lehet konszolidált demokráciának nevezni. Az alábbi táblázat szerint Magyarországon a demokratikus kormányzás és a korrupció tekintetében is romlott a helyzet.

Forrás: Freedom House

A jelentés szerint a közbeszerzési eljárásokon tapasztalható visszaélések, illetve a kormányzati körökhöz közel álló üzleti csoportok helyzetbe hozása 2013-ra nyilvánvalóvá vált. Megemlítik, hogy a trafiktörvény hatálybalépését követő botrány után (amelynek során a kormánypárt a saját szövetségeseinek kedvezett), a kormány szigorított az információs törvényen, és ezzel a közérdekű adatok megismerhetőségén. Az alábbi táblázat egy 1-től 7-ig terjedő skálán mutatja a magyar demokrácia helyzetét. Az 1 jelenti a legjobb szintű demokráciát, a 7 pedig az autokráciát.

Forrás: Freedom House

A jelentés szerint Magyarország mutatói a bizonyítékok arra, hogy a posztkommunista térségben végbement demokratizálódási folyamat „se nem teljes, se nem visszafordíthatatlan”. Magyarország demokráciaértéke 2004, azaz az EU-csatlakozás éve óta egy teljes ponttal csökkent. „Ellensúlyozás nélkül, ha Orbán Viktor újraválasztott kormánya alatt tovább folytatódnak a romló hatások a kormányzásban, a választási folyamatban, a sajtószabadságban, a civil társadalomban, a bírói függetlenségben és a korrupcióban, akkor Magyarország kicsúszhat a konszolidált demokráciák köréből” – írták.