Schiffer: Térdre kényszerülhet Magyarország

Vágólapra másolva!
Magyarország számára ártalmas lenne az USA és az EU közötti szabadkereskedelmi egyezmény létrejötte, ezért az LMP felszólítja a kormányt és valamennyi pártot, hogy annak ratifikálását utasítsa el.
Vágólapra másolva!

Bár a tárgyalások két évig is tarthatnak, de az egyezmény ártalmas Magyarországnak, különösen a magyar mezőgazdaságot veszélyezteti - mondta egy sajtótájékoztatón Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke. A képviselő szerint az egyezményt követően a magyar piacot eláraszthatják a „klónozott”, rossz minőségű élelmiszerek, térdre kényszerülnek a hazai kis- és középvállalkozások, a multinacionális cégeknek viszont jelentős hasznot hoz. Az egyezmény nemcsak az élelmiszeriparra gyakorolna negatív hatást, nem mentesülne hatása alól a gyógyszer-, a jármű-, és a vegyipar sem.

Kockázatos és elképesztő lobbit folytatnak a multik az Európai Bizottságnál, ezért a magyar kormánynak el kell azt érnie, hogy nyilvánosságra kerüljön az Európai Bizottságnál mely multik lobbiztak, kikkel és miről tárgyaltak – mondta Schiffer András társelnök, hozzátéve, az egyezmény ratifikálását a kormánynak és valamennyi pártnak el kell utasítania.

Schiffer arról is beszélt, hogy veszélyben van az ország GMO-biztonsága is, peres eljárás esetén a multik által pénzelt „titkos magánbíróságok” elé citálhatják Magyarországot, de ugyanúgy veszélyben van Románia is, ha valaki éppen a verespataki aranybánya-beruházásra vetne szemet. Az egyezmény Schiffer szerint a közép-és kelet európai zónára is veszélyt jelent.