A cigányügyről is beszélt Gyurcsány

Demokratikus Koalíció, DK, demonstráció, cigányügy, ellenállás, kunhalmi ágnes
Vágólapra másolva!
A valóság nem lehet ellenzékben. Márpedig a kormánypárti média harsogásával ellentétben Magyarország reménytelen hely lett - mondta Gyurcsány Ferenc pártja rendezvényén. A magyarok soha nem voltak olyan megosztottak, mint most, tette hozzá a volt miniszterelnök, aki hosszan beszélt a cigányügyről is.
Vágólapra másolva!

Martin Schulz videóüzenetével kezdődött a Demokratikus Koalíció (DK) rendezvénye a budapesti Battyhány örökmécsesnél. Az európai parlament elnöke köszöntötte a fiatal, baloldali, magyar pártot. Schulz azt ígérte, ki fog állni a magyarok emberi jogaiért, fel fog lépni a szegénység ellen.

Igazságtalanul nyert a Fidesz

A videóüzenet előtt a műsorvezetők abban jelölték meg a rendezvény célját, hogy ellenállásba kell kezdeni, mert a Fidesz egy igazságtalan választáson nyerte el másodszor is kétharmados hatalmát. A rendezvényen aláírásokat gyűjtöttek a sajtószabadságért és előfizetéseket a Népszava megmentéséért.

További képekért kattintson! Forrás: Origo

A liberális

Ma mindenki egyetlen ember, Orbán Viktor kiszolgáltatottja. Ő pedig átgázol mindenkin – mondta felszólalásában Eörsi Mátyás, a DK Országois Tanácsának tagja. A liberalizmus mellett kiálló politikus azt is kifejtette, egyszerű megfejteni annak a titkát, hogy cseh és lengyel barátaink miért sikeresebbek gazdaságilag és a társadalompolitikában is, mint Magyarország: ők nyugat felé mennek, az orbáni Magyarország viszont keletre.

A konzervatív

Kerék-Bárczy Szabolcs elnökségi tag konzervatív és hívő politikusként határozta meg magát. A Fidesz kisajátítja a nemzet fogalmát, és a keresztény értékek képviselőjének állítja be magát. Pedig a kormányerők által kirekesztettek is a nemzet részei, és amit a Fidesz tesz, az ellentétes a kereszténység elveivel – mondta.

A szocialista

Kunhalmi Ágnes, A Magyar Szocialista Párt budapesti elnöke azt állította, a fővárosiaknak elegük van, le akarják váltani a Fideszt. Budapest pusztul, az embereknek nincs munkájuk, 22 százalékuk külföldön akar dolgozni. Töredékére csökkentek a szociális kiadások – sorolta a szocialista politikus, aki szerint a mai városvezetés tevékenysége politikai és erkölcsi értelemben is kimeríti a hűtlen kezelés fogalmát. Kunhalmi azt mondta, valójában nem kell választani baloldaliság és liberalizmus között, mindkettőre szükség van.

További képekért kattintson! Forrás: Origo

A szenvedélyes

Az ellenállás napjának legfontosabb szónoka Gyurcsány Ferenc volt, aki hosszan beszélt a romaügyről is. Keressük, hogyan lehet mondani az igazat, valódit, de úgy, hogy ne bántsunk meg senkit – mondta a volt miniszterelnök. Ezzel kimondatlanul is arra utalt, hogy a DK azt a rendőrkapitányt jelölte polgármesternek Miskolcon, aki korábban azt mondta, hogy bizonyos bűncselekményeket csak cigányok követnek el a városban. A lépés sok baloldali kritikát váltott ki, a DK-sok azonban megvédték döntésüket, némelykor cigánybűnözésről beszélve. Felelősek vagytok szavaitokért, mert azok saját életre kelnek – figyelmeztette párttársait az elnök. – Én csak tudom – tette hozzá.

Gyurcsány hangsúlyozottan szenvedélyes szónoklatában arról is beszélt, nem szabad békét kötni a hatalommal, a szabadságot nem adjuk föl az önkényért. Álljunk ellen a kísértésnek, a lemondás és a dölyf kísértésének is – mondta a DK elnöke. Szavaiba valaki bekibaált a közönségből: "Szabadíts meg a gonosztól!"

További képekért kattintson! Forrás: Origo

A demonstrálók átvonultak a közeli Szabadság térre, hogy az ott fölépült megszállási emlékmű ellen tiltakozzanak.