Hatalmas detonáció volt Fertőrákoson

Vágólapra másolva!
A távolabbra szállítás helyett inkább Fertőrákoson semmisítették meg az Ágfalván talált világháborús gránátokat.
Vágólapra másolva!

Huszonkét német aknavető gránátot robbantottak fel péntek délután egy fertőrákosi homokbányában azon robbanótestek közül, amelyeket július 2. óta találtak Ágfalván.

Sulykovszky Róbert, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének jelzőparancsnoka az MTI-nek elmondta, hogy a 8 centiméteres gránátokat 13 kilogrammnyi robbanóanyaggal robbantották fel, villamos gyutacsokkal, távvezérléssel. A gránátokat másfél méter mélyre ásták, és a sajtó munkatársai is mintegy ötszáz méteres távolságból nézhették a detonációt. A repeszgránátok rombolási ereje viszonylag kicsi, ám húsz-huszonöt méteren belül halálos sérüléseket is okozhatnak a repeszek.A detonáció után Sulykovszky Róbert közölte, hogy minden gránát megsemmisült, a robbantás sikeres volt.

Bukta Balázs, a tűzszerész ezred járőrparancsnoka felidézte: Ágfalván június 2-án csatornázás közben bukkantak egy vélhetően második világháborús lövészárokra, amelyből eddig 183 repesz- és páncéltörő gránát, több mint száz kilogrammnyi vegyes gyalogsági lőszer, 36 jelző rakéta, valamint 16 kézigránát és 22 kézigránáthoz tartozó égésgyújtó került elő. Emellett fegyveralkatrészt és mintegy harminc kilogrammnyi robbanótest-maradványt is találtak, de például német rádióalkatrészek is előkerültek.

Csurgó Attila, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének parancsnoka elmondta, hogy Ágfalván mintegy kétszázötven méteren vizsgálják át a területet, és ebből húsz-huszonöt méter még hátra van. Ennek megtisztításával várhatóan pénteken végeznek, így a területet visszaadják az önkormányzatnak. A másfél hét alatt megtalált robbanó- és lőszerek egy részét már elszállították a honvédség egyik gyűjtőpontjára, azokat később fogják megsemmisíteni, és a még előkerülő darabokat is elviszik majd.

A fertőrákosi robbantásra azért volt szükség, mert a földből előkerült robbanótestek rozsdásak voltak, robbanóanyagot tartalmaztak, így távolabbra szállításuk nem lett volna biztonságos – tette hozzá Csurgó Attila.