Keselyűteknőst fogtak ki egy veresegyházi tóból

keselyűteknős
Keselyűteknős, amelyet a veresegyházi tóból fogtak ki 2014. július 6-án. Egy horgász épp a csalijára akadt halat húzta ki a tóból, amikor észrevette, hogy a halra „rárabolt” egy nagyméretű teknős. Magyarországon a szabadban még sehol sem találtak keselyűteknőst, amely az aligátorteknősnél nagyobbra növő, annál az emberre sokkal veszélyesebb.
Vágólapra másolva!
A keselyűteknős nagy és agresszív, és az ára is borsos, ezért azt hitték, senki nem tart ilyet Magyarországon. A veresegyházi tóból kifogott példányt valószínűleg valaki kidobta.
Vágólapra másolva!

Az aligátorteknősnél is nagyobbra növő, és az emberre sokkal veszélyesebb úgynevezett keselyűteknősre bukkantak vasárnap délután egy veresegyházi tóban. Magyarországon most először találtak ilyen állatot – közölte a Fehérkereszt Állatvédő Liga helyszínen tartózkodó kurátora az MTI-vel.

Szilágyi István elmondta, hogy egy horgász épp a csalijára akadt halat húzta ki a tóból, amikor észrevette, hogy a halra "rárabolt" egy nagyméretű teknős. Aligátorteknősnek hitte, de mint utóbb kiderült: az 50-55 centiméter hosszú, 10-15 kilogrammos állat egy másik faj képviselője, keselyűteknős. Szabadon még sehol sem találtak Magyarországon ilyen teknőst – jegyezte meg a kurátor.

A keselyűteknős, amelyet a veresegyházi tóból fogtak ki 2014. július 6-án Forrás: MTI/Szilágyi István

Ismertetése szerint a Floridában honos, az aligátorteknősnél "százszor" veszélyesebb keselyűteknős akár 20-25 évig is élhet, a kifejlett példányok súlya elérheti a 80-100 kilogrammot, páncélja átmérője az egy métert. Igen agresszív, éles fogaival akár egy emberi lábfejet is képes leharapni, ezért óvakodni kell tőle – tette hozzá.

A szakemberek eddig úgy tudták, hogy borsos ára miatt keselyűteknőst senki sem tart az ország egyetlen terráriumában sem, ezek szerint tévedtek – jegyezte meg Szilágyi István.

A valószínűleg kidobott, vasárnap kifogott példányt a kurátor chippel látta el, majd a veresegyházi medveotthon elkülönített helyére viszi, "egy fedél alá" a korábban talált aligátorteknősökkel. A kurátor közlése szerint mostanában egyre többen hívják újabb és újabb aligátorteknősök felbukkanása miatt. "Félő, hogy a szintén igen veszélyes fajnak kezd 'szezonja' lenni nálunk. Remélhetőleg a keselyűteknős felbukkanása egyedi eset" – fogalmazott Szilágyi István.

A videón látható esethez hasonló történhetett a veresegyházi tónál is

Aligátorteknőst először tavaly nyáron, majd az idén április 24-én fogott be a kurátor Both Zoltán veszélyesállat-befogóval közösen, a szintén Pest megyei Biatorbágyon. Mindkét páncélost többszöri beetetés után sikerült kihúzni egy patakból. Az áprilisban talált 8-10 kilogrammos példánnyal hosszasan küzdöttek, és közben a teknős ráharapott Both Zoltán lábára, ezért a befogó orvosi ellátására szorult – közölte korábban Szilágyi István.