Vágólapra másolva!
Csak a védőbeszédek vannak hátra a Fenyő-gyilkosság tárgyalásából, de ítélet már csak szeptemberben várható. Lezárták az Aranykéz utcai gyilkosság nyomozását is, ha abban is vádat emelnek Josef Rohac ellen, tovább csúszik az ítélet.
Vágólapra másolva!

Bizonyítottság hiányában felmentést kért Jozef Rohác, a Fenyő-gyilkosság elsőrendű vádlottjának ügyvédje védőbeszédében csütörtökön a Fővárosi Törvényszéken.

A vád szerint Fenyő János médiavállalkozót, a Vico vállalatcsoport vezetőjét 1998-ban a szlovák állampolgárságú Jozef Rohác lőtte le géppisztollyal Budapesten. Az ügyészség szerint a vádlottak feltehetően megbízásra követték el a gyilkosságot, ám a felbujtót az eljárás során nem sikerült azonosítani.

A védő szerint ott sem volt

Az előre kitervelten elkövetett emberöléssel és lőfegyverrel való visszaéléssel vádolt Jozef Rohác és vádlott-társa az eljárás során tagadta bűnösségét, állításuk szerint akkoriban nem is voltak Magyarországon.

Az elsőrendű vádlott ügyvédje perbeszédében csütörtökön a többi között azzal érvelt: a szemtanúk személyleírása egyáltalán nem illik védencére, tucatnyian egybehangzóan Jozef Rohácnál fiatalabb és magasabb férfiról beszéltek a rendőröknek, és amikor a tárgyalóteremben találkoztak a vádlottal, egyértelműen kizárták, hogy ő lenne az elkövető.

A védő megjegyezte: olyan, mintha a nyomozás eredményessége érdekében megpróbálták volna orientálni a tanúkat.

Van DNS-nyom, de a védő szerint az nem elég

Azzal kapcsolatban, hogy a szakértő nagyfokú egyezést mutatott ki a gyilkosság helyszínén hagyott ruhákban rögzített DNS-nyomok és a vádlott DNS-profilja között, az ügyvéd azt hangsúlyozta: ez önmagában még nem elegendő a kétséget kizáró bizonyossághoz, amit a törvény elvár a bűnösség megállapításánál. Továbbá kiemelte: nem az a kérdés, hogy a vádlott ruháit találták-e meg a tetthely közelében, hanem az, hogy ott és akkor a vádlott viselte-e őket.

A vádlott DNS-ét tartalmazó, a helyszínen talált sapkával kapcsolatban az ügyvéd azt fejtegette: bárkire rá lehet terelni a gyanút úgy, hogy a ruhájában valaki más követ el bűncselekményt anélkül, hogy a saját DNS-ével szennyezné a ruhadarabot. A védő arra is felhívta a figyelmet, hogy a helyszínen talált különféle ruhadarabokat – az előírásokkal ellentétes módon – együtt tárolták a hatóságok, így utólag már képtelenség rekonstruálni, hogy eredetileg melyiken voltak DNS-nyomok és azok melyikre kerültek rá a közös tárolás, szállítás során.

Jozef Rohác védője perbeszédében hangsúlyozta: egy DNS-minta alapján nem lehet valakit elítélni.

Felvonult a fél alvilág

A Fenyő-gyilkosság ügyében tanúként hallgatták meg a magyar alvilág több ismert alakját, így például a jelenleg is jogerős szabadságvesztés büntetését töltő Tasnádi Pétert és a súlyos, erőszakos bűncselekmények miatt a kecskeméti maffiaperben jogerősen elítélt Radnai Lászlót.

A védő szerint Radnai 2012-ben több ügyben is tett terhelő vallomásai "komolytalanok". Emlékeztetett arra, hogy az éjszakai élet ismert alakjának büntetését akkoriban egészségi okokból félbeszakították.

Tasnádi a Fenyő-ügyben korábban tanúként arról beszélt, hogy egy ismert médiavállalkozótól felkérést kapott Fenyő megölésére, és több tíz millió forintot át is vett ezért, de a gyilkosságot nem ő hajtotta végre. Ennek kapcsán Jozef Rohác ügyvédje azt vetette fel, hátha Tasnádi nagyrészt igazat mondott, csupán azt hallgatta el, hogy valójában ki ölte meg Fenyőt.

A vádlottakat a tárgyaláson tucatnyi állig felfegyverzett, maszkos, acélsisakos kommandós vigyázta, Jozef Rohác golyóálló mellényt viselt.

Szeptemberben folytatják

A bíró szeptemberre napolta el a tárgyalást a Fenyő-ügyben, ott már csupán a másodrendű vádlott védőjének perbeszéde, a vádlottak utolsó szó jogán előadandó védekezése és az elsőfokú ítélet kihirdetése lenne hátra. Ám a csütörtöki tárgyalás végén a bíró jelezte azt is, hogy sajtóinformációk szerint a másfél évtizeddel ezelőtti, négy halálos áldozatot követelő, Aranykéz utcai robbantás ügyében Jozef Rohác ellen befejeződött a nyomozás. Ha pedig abban az ügyben vádat emelnek, azt a pert eljárásjogi okokból egyesíteni kell a Fenyő-gyilkosság ügyével. (Abban az egyesített eljárásban pedig az elsőfokú ítéletet is nyilvánvalóan jóval később hozhatják meg az Aranykéz utcai cselekményekkel kapcsolatos bizonyítás miatt, mint ha csupán a Fenyő-gyilkosságról kellene dönteni.)

A vádirati tényállás szerint 1998. február 11-én Jozef R. két társával, Ladislav T. másodrendű vádlottal és a harmadik feltételezett elkövetővel – az ismeretlen helyen tartózkodó, egyes hírek szerint már elhunyt – Jozef H.-val autóban megjelent a II. kerület Törökvészi úti Vico-székház közelében, onnan követték a kocsival elinduló sértettet. Este hat óra körül a II. kerületi Margit utcában egy piros lámpánál Jozef Rohác kiszállt a járműből, a sértett gépkocsijához ment és két sorozatlövéssel megölte a vállalkozót. Az elsőrendű vádlott a fegyvert az egyik parkoló jármű alá dobta, sapkáját, kabátját, kesztyűjét egy kapualjban hagyta, beszállt társai közelben várakozó autójába, és elmenekültek.

Az ügyészség szerint másfél évtizede Jozef Rohác a ruhadarabjai eldobása kapcsán azt gondolhatta, hogy semmit sem kockáztat, hiszen akkoriban még nem volt ismert a DNS-vizsgálat nyomozati jelentősége.

Jozef Rohác az 1980-as években Csehszlovákia egyik leghírhedtebb bűnözőjének számított. 1985-ben egy társával elrabolt egy államtitkárt, a szervezett bűnözéssel és a titkosszolgálatokkal is kapcsolatba hozták, vádolták azzal is, hogy megölte az egykori szlovák államfő, Michal Kovác fiának elhurcolásában koronatanúként számításba vehető Robert Remiást.

Fenyő János 1989-ben alapította cégbirodalmát, amelyhez halálakor tucatnyi lap tartozott, köztük a Népszava, a Vasárnapi Hírek és a Nők Lapja.