A Fidesz kommunistái nem olyan kommunisták

Tasnádi László a III/II-es osztál, Áder János köztársasági elnök 2013. március 15-i hatállyal rendőr vezérőrnaggyá lépteti elő Tasnádi László r. dandártábornokot
Budapest, 2013. március 13. Áder János köztársasági elnök (j) 2013. március 15-i hatállyal rendőr vezérőrnaggyá lépteti elő Tasnádi László r. dandártábornokot, a Belügyminisztérium miniszteri kabinetfőnökét a Sándor-palota Tükörtermében 2013. március 13-án. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
Még a kormányhoz közeli CÖF sem tud belenyugodni, hogy egy egykori III/II-es tisztet neveztek ki államtitkárnak. A Fidesz szerint Tasnádi László nem olyan ügynök volt, mint mondjuk Medgyessy Péter, pedig a történész szerint Tasnádi is pont azt csinálta, amit mindenki a III-as főcsoportfőnökségen. Nem ez az első eset, hogy a Fidesznek magyarázkodnia kell egy hozzájuk közel álló ember állampárti múltja miatt. 
Vágólapra másolva!

Tasnádi László szakmai és nem politikai munkát végez – ennyi volt a Fidesz szóvivőjének reakciója arra, hogy a Belügyminisztérium új rendészeti államtitkára a rendszerváltás előtt a III/II-es osztályon volt százados. A kinevezést nem csak az ellenzék támadja, de még a kormányhoz közel álló, a támogatásukra Békemeneteket szervező CÖF sem tudja megemészteni.

A szervezet a múlt héten előbb távozásra szólította fel Tasnádit, és közölték, hogy ha nem érti meg az üzenetüket, további nyomásgyakorlással próbálják majd elérni, hogy “a demokrácia alapjai tovább erősödjenek”. Csak három napot kellett várni arra, hogy megtudjuk, mire gondoltak: pénteken arra kérték az Igazságügyi Minisztériumot, hogy alkossanak olyan törvényt, amely kizárja a volt állampárt funkcionáriusait a hatalomból.

Tasnádi László azt mondta, nem érzi úgy, hogy le kellene mondania, mert ő csak kém- és terrorgyanús emberekről jelentett a rendszerváltás előtt. Azóta az is kiderült, hogy Tasnádi dolgozott Nagy Imre újratemetésén is, és ÁVH-s ügynököket irányított. A Fidesz politikusai azzal védték Tasnádi kinevezését, hogy a kémelhárítás egy szakma, amit ő soha nem is titkolt, azaz nem besúgó, mint például az egykor ugyancsak III/II-es tiszt, Medgyessy Péter, hanem szakember.

Pedig Tasnádi László, a BRFK III/II-es operatív tisztjeként ugyanazt csinálta, mint a III-as főcsoport többi tagja: az MSZMP határozatait hajtotta végre – mondta az Origónak Ungváry Krisztián történész.

A BRFK III/II-es osztálya kémelhárítással foglalkozott, Tasnádi ezen belül a C alosztálynak volt a megbízott vezetője. Az alosztály feladata „a belső reakció, a kulturális, ifjúsági és egyházi vonalon ellenséges tevékenységet folytató személyek, diplomaták operatív megfigyelése és a kiemelt népgazdasági objektumok védelme volt”.

Nehéz rekonstruálni, hogy Tasnádi mit is csinált a gyakorlatban. Az államtitkár azt mondta: kizárólag a kém- és terrorgyanús személyekről jelentett az akkori vezetésnek. „A rendszerváltás előtt is voltak kémelhárítók és terrorelhárítók. Ez egy szakma. Ne keverjük össze a politikával. Sajnos nem 1989 után születtem” – fogalmazott.

Ungváry szerint lehet, hogy Tasnádi a külföldi titkosszolgálatok, például az amerikai CIA kémeit figyelte, de az is lehet, hogy magyar állampolgárokat. A történész elképzelhetőnek tartotta, hogy a magyar–román relációban nem csupán román kémeket figyelt meg, hanem Romániából érkező határon túli magyarokat, akiknek kárt is okozhatott. Hiába állítja Tasnádi, hogy szakmai munkát végzett, a rendszerváltás előtt a szakmai kinevezéseknél politikai szempontokat is figyelembe vettek – mondta a történész.

A fontos állami feladatokban – például Nagy Imre újratemetésének biztosításában – nem csupán a politikai kinevezettek vettek részt, hanem a saját területén mindenkinek aktivizálnia kellett magát. Levéltári iratok szerint az újratemetés idején Tasnádi két titkos megbízott kapcsolattartó operatív tisztje volt. Ungváry szerint ez szintén gyengíti Tasnádinak azt az érvelését, hogy csak szakmai munkát végzett.

Nem ez az első eset, hogy a nyilatkozatokban harcosan kommunistaellenes Fidesznek magyarázatot kell adnia saját állampárti múlttal rendelkező politikusaival kapcsolatban. A rendszerváltás után közel került a párthoz Pozsgay Imre és Szűrös Mátyás. A rendszerváltás előtt mindketten az MSZMP Központi Bizottságának tagjai voltak, de a Fidesz csak a rendszerváltásban betöltött szerepüket szokta hangsúlyozni.

Tasnádi hivatalos állományban volt a III/II-es osztálynál, Martonyi János volt külügyminiszter viszont csak együttműködött velük. Amikor erre 2007-ben fény derült, Martonyi politikai támadásnak minősítette, hogy nyilvánosságra hozták a múltját, is azzal védekezett, hogy csak ártalmatlan munkát végzett, csak egy belügyminisztériumi utasításra írt jelentéseket a rendőrségnek.

Az Orbán-kormány Phare-ügyekért felelős miniszteréről, Boros Imréről már 2002-ben megírták, hogy ő volt a III/II-es osztály D-8-as ügynöke. Boros sokáig tagadta ezt, és hamisítványnak nevezte az iratokat, ám évekkel később levéltári iratokkal is bizonyítani lehetett, hogy a III/II-es osztály fizetett, szigorúan titkos tisztje volt. Borost az ügynökmúltja miatt 2002-ben kizárták az MDF-ből.