A bábuakasztás miatt átkutatták az érpataki önkormányzatot

Vágólapra másolva!
A szombati érpataki bábuakasztás miatt házkutatást tartott a rendőrség az érpataki önkormányzatnál, ahol videokamerákat és számítógépet foglaltak le - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település független polgármestere szerdán.
Vágólapra másolva!

A rendőrök a kedd délután tartott házkutatás során lefoglalták a demonstráción használt bábukat és a bitófákat, a rajtuk lévő angol és német nyelvű feliratokat, valamint azokat a videokamerákat, amelyekkel rögzítették az eseményt.

Minden kamerát elvittek

A község vezetője szerint a kamerák videofelvételeit letöltötték egy számítógépre is, amelyet szintén elvitt a hatóság. Orosz Mihály Zoltán megemlítette, a házkutatást végig rögzítették az önkormányzat videokameráival, ezeket azonban lefoglalták a rendőrök. "Ezt azért tették, hogy ne legyen semmilyen bizonyíték a házkutatásról" - vélekedett a polgármester. Orosz Mihály Zoltán szerint a házkutatással akadályozták az önkormányzat munkáját, mivel a házkutatást rögzítő kamerákat eddig a közmunkások ellenőrzésére használták.

Uszítás a gyanú

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata az MTI érdeklődésére azt közölte: a Nemzeti Nyomozó Iroda közösség elleni uszítás gyanúja miatt folytat eljárást az Érpatakon augusztus 2-án megtartott demonstráción történtekkel kapcsolatban. A nyomozás keretében a rendőrök kedden több helyszínen tartottak házkutatást Érpatakon. Ennek eredményeként lefoglalták a szükséges bizonyítékokat - tájékoztatott a rendőrség.

Peresz és Netanjahu-bábukat égettek

Érpatakon szombaton rendezett Dicsőség a névtelen palesztin hősöknek! Igazságot Palesztinának! címmel "önkormányzati és civil tiltakozást" a helyi önkormányzat, az Érpataki Modell Országos Hálózata és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom. Ezen Orosz Mihály Zoltán polgármester - a YouTube videomegosztón közzétett felvétel szerint - beszéde végén felakasztatott két, Simon Peresz volt izraeli államelnököt és Benjamin Netanjahu miniszterelnököt ábrázoló bábut.