Vágólapra másolva!
Rendőrségi eljárás indulhat a Kukorelly Endre költőt, politikust leütő Csender Levente ellen, bíróság elé azonban nem kerül az ügy – legalábbis a tokaji írótáborban verekedő irodalmár szerint. Csender Levente sajnálja az esetet, ami szerinte már önálló életre kapott a médiában, de vállalja következményeket.
Vágólapra másolva!

Mi volt a verekedés előzménye? Történt valami előtte?

Nem volt semmi korábbi sérelem, személyesen nem is ismertük egymást.

Mit mondott önnek Kukorelly Endre, mi váltott ki ekkora indulatot?

Vége lett a Parnasszus folyóirat estjének, én cseppet beborozva elkezdtem énekelni, Kukorelly meg átkiabált, hogy hamis, ezen berágtam, odamentem, és megütöttem.

Hogyan kerülhetett a költő kórházba egyetlen ütéstől? Nekiesett valaminek?

Nem esett neki semminek, én is meglepődtem, hogy mekkorára sikerült az ütés. Húsz éve nem verekedtem.

Megbánta a történteket?

Igen, sajnálom az esetet. Felhívtam Kukorelly Endrét, és bocsánatot kértem – ő ezt elfogadta, de találkozni nem szeretett volna velem. Azt mondta, ez még korai lenne.

Hogy érzi magát most, milyen visszajelzéseket kap?

Nem érzem magam jól, nem szeretem a konfliktuskezelés ilyen módját. Kapok hideget-meleget, a történet a médiában már önálló életet él, aminek kapcsán nagyon sok sérelem előjön.

Kukorelly Endre tehát elfogadta a bocsánatkérést. Számít jogi válaszlépésekre, büntetőeljárásra?

Mivel a sérülés nyolc napon túl gyógyuló, megindult az eljárás. Kihallgattak a Tokaji Rendőrkapitányságon, elkészült a jegyzőkönyv. A jelen állás szerint mindketten elfogadtuk a mediátort, így nem lesz belőle bírósági ügy, de erről Kukorelly Endrét is érdemes megkérdezni.

Tagja az Írószövetségnek, a szervezet íróiskolájának és a Magyar Naplónak. Nem tart retorzióktól az eset után?

Nem tudom, hogy mi lesz az Írószövetség döntése, de állok elébe. A Magyar Napló irodalmi folyóirat és könyvkiadó az én kiadóm is, nem hiszem, hogy bármilyen befolyással lenne a jövőre nézve ez az eset.

Hogy látja, megbocsát önnek az irodalmi élet közege ezután?

Ezt az irodalmi életnek kell eldöntenie.

Kukorelly rettenetesen néz ki, de nem tesz feljelentést

„Valóban bocsánatot kért Csender Levente, amit én tudomásul vettem” – mondta Kukorelly Endre író az Origónak. – „Rendőrségi feljelentést nem tettem, voltam kihallgatáson a Teve utcában, megtehettem volna. Az bosszant, hogy ez az ügy rengeteg életenergiát és életidőt vesz el tőlem, hetekig nem mozdulhatok ki az utcára, oda egy csomó munkám, a nyaralás, és a házat is most újítottuk volna fel” – tette hozzá.

Csender Leventét nem ismerte korábbról, az ütés hátulról érte, védekezni nem tudott, nemhogy a kezét felemelni. A szemét sem tudta lehunyni, annyira váratlanul érte az ökölcsapás – mondta történteket felelevenítve.

Az Origo is beszámolt arról, hogy a két író csütörtökre virradó éjjel szólalkozott össze. Csender Levente korábban közleményben is bocsánatot kért Kukorelly Endrétől.