Vágólapra másolva!
50 ezer forint bírságot kell, hogy fizessen a Kispesti Waldorf Iskola, mert tavaly elutasította egy leszbikus pár gyerekét. Az iskolát az Egyenlő Bánásmód Hatóság marasztalta el az egyik anyuka panaszára.
Vágólapra másolva!

Megállapította a hátrányos megkülönböztetés tilalmának megsértését és 50 000 forint bírságot szabott ki az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) a Kispesti Waldorf Iskolára, amiért elutasította egy diák felvételét miután szülei közölték, hogy két anya neveli. Erről a Háttér Társaság adott hírt.

Családi álapotuk miatt nem

Az ügy még 2013 nyarán indult, amikor a 13 éves fiú szülei új iskolába akarták íratni a gyereket. Az osztályfőnökkel folytatott beszélgetésen minden rendben zajlott, és a próbahétben is megállapodtak, amikor az anyuka jelezte: a gyermeket azonos nemű bejegyzett élettársával közösen neveli. A tanárnő szóban nem jelzett semmit, de másnap e-mailben közölte: “családi állapotuk” miatt mégsem tudják felvenni az osztályba a gyereket.

Az anyuka előbb az iskolát vezető Igazgatási Konferenciához fordult, de ott nem találtak kivetnivalót a pedagógus döntésében, így az EBH-nál indított eljárást az iskola ellen a Háttér Társaság segítségével.

Ne érje atrocitás az osztályban

Az eljárásban iskola azzal érvelt, hogy félreértés történt, valójában a panaszos érdekében döntöttek, hogy ne érje atrocitás az osztályban. A hatóság ezzel szemben megállapította, hogy „az osztályközösségbe történő befogadást nem lehet megtagadni arra hivatkozással, hogy a gyermek a többségi társadalomtól eltérő családban él és emiatt a közösség őt nem fogadná el, illetve az adott pedagógus a kialakult konfliktus feloldására nem képes.

(...) Az eljárás alá vont magatartásával éppen a sokszínűség el- és befogadása ellen hatott, amelyre nem szolgálhat mentségként az általa alkalmazott pedagógusnak a konfliktus kezelésére való alkalmatlansága”

“Az ügy túlmutat önmagán, egy rendszerszintű problémára hívja fel a figyelmet” - közölte Dombos Tamás, a Háttér Társaság ügyvivője. “Míg a politikusok arról vitatkozgatnak, jó lenne-e, ha egy gyermeket azonos nemű szülők nevelnek,

Az oktatási és az egészségügyi intézményeket ugyanakkor teljesen felkészületlenül éri ez a családmodell. Fontos lenne, hogy a jogszabályok is tiszta helyzetet teremtsenek, és elismerjék a családok sokszínűségét” - olvasható a Háttér Társaság közleményében.