Adósságok terhelik a katasztrófavédelmet

árvíz, áradás, felszerelésüket ellenőrzik indulás előtt a katasztrófavédelem 89 főből álló, speciálisan kiképzett HUNOR és HUSZÁR műszaki mentőegységek tagjai fővárosi központjuknál
Vágólapra másolva!
Többeknek is tartozik a katasztrófavédelem, de az alaptevékenységei ellátására van elég pénzük. Más hírek szerint van olyan szerviz, ahol már szóba sem állnak az eladósodott tűzoltósági szervekkel. 
Vágólapra másolva!

A katasztrófavédelmi szerveknek vannak fennálló határidőn túli fizetési kötelezettségei, de valamennyi szerv folyamatosan egyeztet az érintett partnerekkel a fizetési átütemezésről, ezért a szervezet alapműködéséhez szükséges feltételek – felszerelések, gépjárművek – nincsenek veszélyben.

A tűzoltóegységek gyors és szakszerű beavatkozásához szükséges gazdálkodási feltételek országszerte adottak – közölte lapunkkal Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője a lánglovagok.hu cikkére reagálva.

Vannak adósságai a katasztrófavédelem szervezeteinek, de a kifizetések átütemezésének hála el tudják látni alapfeladataikat. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A tűzoltósági portál cikke szerint ugyanis szinte az összes katasztrófavédelmi igazgatóságnál milliós, több tízmilliós, vagy éppen százmilliós nagyságrendben állnak a kifizetetlen számlák.

Hajdu Márton nem közölt pontos számokat lapunkkal a tartozások összegéről.

Szóba sem állnak a tűzoltókkal

A lánglovagok összesítése szerint a legtöbb tartozást a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság halmozta fel. Március végén 80,2 millió, félévkor 110,8 millió forintot tett ki a lejárt kötelezettsége. A dobogó második fokára a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság került az első negyedév végi 41,5 és félévi 22,1 milliós tartozásával.

Harmadik helyen a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság áll, amelynek lejárt számlái június végén 21,75 millió forintot tettek ki. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sem tanúsít példamutató fizetési fegyelmet, a lánglovagok szerint március végén 1,5 milliós, június végén 8,1 milliós elmaradása volt.

Antalfi Zsolt, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének alelnöke a lánglovagok érdeklődésére elmondta: a tagszervezeteiktől folyamatosan érkeznek a jelzések az igazgatóságok fizetési problémáival kapcsolatban. Nem csak a fővárosban fordult elő tankoláskor fedezethiány a MOL-kártyán, és van olyan szerviz, ahol a felhalmozott tartozás miatt már szóba se állnak a tűzoltókkal.

Lapunk megkeresett több megyei tűzoltóparancsnokságot is, de azok nem nyilatkozhattak, erre kizárólag az Országos-, illetve a Fővárosi Katasztrófavédelmi Főigazgatóság jogosult.