Szijjártó: az USA a barátunk

Szijjártó Péter, 2:1
Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
Vágólapra másolva!
Egyértelműen a nyugati szövetségrendszerhez tartozik Magyarország, de a baráti Amerikának is szóvá tesszük a magyarokat sértő nyilatkozatokat - mondta Szijjártó Péter. A külügyi és külgazdasági miniszter egy lapinterjúban ugyanakkor arról is beszélt, hogy Európa nem lehet sikeres, ha nem működik együtt a keleti országokkal.
Vágólapra másolva!

Az Unió és a NATO tagjaként egyértelmű, hogy Magyarország melyik szövetségi rendszerhez tartozik. – mondta a Magyar Nemzetnek nyilatkozva Szijjártó Péter. A külügyi és külgazdasági miniszter az interjúban nem beszél az amerikai beutazási korlátozás ügyéről.

Az USA az egyik legfőbb szövetséges

A miniszter az Egyesült Államokat az ország egyik legfontosabb szövetségének nevezi, amelynek hangjára figyelni kell. Megjegyzi ugyanakkor, szóvá teszik, ha a magyar érdekeket sértő amerikai nyilatkozatokat hallanak. „Barátok közt ezt természetesnek tartom" – fogalmaz a tárcavezető, aki „diplomáciát nem célnak, hanem eszköznek tartja" ahhoz, hogy külgazdasági területen eredményt lehessen elérni.

Az USA a barátunk, a keleti országokkal pedig együtt kell működni - részletek Szijjártó Péter a Magyar Nemzetnek és a Die Pressének adott nyilatkozataiból. Fotó: Szabó Gábor - Origo

Együtt kell működni Kelettel

A Die Pressének ugyanakkor már a keleti kapcsolatok fontosságáról nyilatkozott Szijjártó Péter: a politikus szerint Európa nem lehet sikeres, ha nem működik együtt a keleti országokkal, akiktől a munka tiszteletét is meg lehet tanulni.

Az Oroszország elleni szankciókról a külgazdasági miniszter azt mondta, ezek nem hozták me a várt eredményt, a helyzet nem javult, szankciók hatását az európai és a magyarországi gazdaság is megérzi .