Vágólapra másolva!
A politikai közbeszéd és a kultúra romlásának megállítását nevezte egyik legfontosabb feladatának Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom baloldal által támogatott főpolgármester-jelöltje a kampányzáró rendezvényén, Budapesten.
Vágólapra másolva!

Bokros Lajos mintegy százötven érdeklődő előtt azt hangsúlyozta, hogy Magyarországnak Európa jelenti a mércét, nem pedig az Orbán Viktor által felállított „parancsuralmi rendszer”.

A „csőcselék kultúrája”

Úgy fogalmazott, a „csőcselék kultúrája” ellen akar küzdeni, az nem vette észre, hogy az általa is megszavazott Tavares-jelentés a magyar demokráciát védő eddigi leghangosabb európai segélykiáltás volt.

A „csőcselék kultúrája” ellen akar küzdeni Fotó:Szabó Gábor Origo

Bokros Lajos szerint ezt a kultúrát „a parancsuralom vezére” tanítja, „kocsmai szintre” süllyesztve a politikai közbeszédet.

Önkényuralmat emlegetett

Elmondta azt is, hogy liberalizmus nélkül a demokráciából önkényuralom válik. Bokros Lajos úgy véli, a kormánynak illett volna méltóbb módon megünnepelnie az 500 éve lezajlott Dózsa-féle parasztfelkelést. Szerinte ez azért maradt el, mert a magyar urak 1514-ben ugyanúgy elszigetelt, gőgös és befelé forduló politikát folytattak, ahogy most, így nem vették észre azt, amit a legtöbb európai országban: „a szabad paraszt munkája több, szebb és nagyobb gyümölcsöt terem”.

Demszky is beszélt

A rendezvényen felszólalt a Budapestet 1990 és 2010 között vezető Demszky Gábor is, és korábbi szavazóitól Bokros Lajos támogatását kérte. Kiemelte, Budapest korábban többször is képes volt legyőzni a Fideszt, és most is lehetősége van arra, hogy repedést okozzon a „posztkommunista maffiállam monolit szerkezetén”.