Egyedi eset volt a kispesti iskolai diszkrimináció

Vágólapra másolva!
A Magyar Waldorf Szövetség elfogadta az Egyenlő Bánásmód Hatóságnak a Kispesti Waldorf Iskolával kapcsolatban hozott, hátrányos megkülönböztetést megállapító határozatát. Az intézmény azért nem vett fel egy diákot az iskolába, mert leszbikus pár neveli.
Vágólapra másolva!

Az EBH a hátrányos megkülönböztetés tilalmának megsértése miatt 50 ezer forintra büntette az iskolát.

Az MWSZ szerint egyedi esetről van szó. „Az egyenlő bánásmód elve, az esélyegyenlőség megteremtése, a másság elfogadása kiemelt elemként jelenik meg a Waldorf-pedagógiában a mindennapokban éppúgy, mint a kifejezetten ezt célzó tevékenységek során” – írta közleményében Marosváry Péter elnök.

Az EBH szerint az osztályközösségbe történő befogadást nem lehet megtagadni azzal a hivatkozással, hogy a gyermek a többségi társadalomtól eltérő családban él.

A gyereket védték?

Korábban az anya az iskola vezetését ellátó Igazgatási Konferenciához fordult panasszal, ám onnan azt a választ kapta, hogy a döntésben semmilyen kivetnivalót nem találnak; ezt követően indította meg az eljárást az EBH-nál az intézmény ellen.

Az eljárás során az iskola azzal érvelt, hogy a gyermek érdekében volt szükség az elutasításra, mivel az osztályban számos atrocitás érte volna.

A hatóság viszont nem fogadta el az érvelést. Úgy foglalt állást, hogy az oktatási intézmények egyik feladata, hogy a felügyeletére bízott gyermekeket egymás iránti toleranciára neveli.