Hajdu László: nélkülem is lesz Fővárosi Közgyűlés

Hajdu László XV. kerületi polgármester DK demokratikus kolalíció
Hajdu László
Vágólapra másolva!
Nélkülem is megalakul a Fővárosi Közgyűlés, erre jog szerint 15 napjuk van a választás után - mondta az Origo kédésére Hajdu László, a DK rákospalotai polgármester-jelöltje. A képviselő szerint nem lesz új választás a fővárosi XV. kerületben, a helyi választási bizottság csak időt próbált nyerni, amikor a kiírásról döntöttek, hogy „rendet rakjanak" a házuk táján. Két hónapon belül országszerte is lefutnak az óvás miatt megismételt helyhatósági választások - véli Tóth Zoltán választási szakértő.
Vágólapra másolva!

Nincs még hivatalos végeredmény az október 12-i helyhatósági választások után. Huszonhárom településen a polgármester-választást, 17 településen az egyéni listás választást, 16 település 49 egyéni választókörzetében pedig a képviselő-választás eredményét óvták meg.

Megtévesztő volt?

A legnagyobb port talán a fővárosi, XV kerületi választási bizottság döntése kavarta: Rákospalotán a DK-jelölt Hajdu László győzött, a 798 szavazattal előzve meg Pintér Gábort, a Fidesz–KDNP jelöltjét A kormányzó pártszövetség embere fellebbezett az eredmény ellen, amit a bizottság helyben is hagyott - és megismételt választást írt ki november 9-ére.

A testület nem jogerős döntését azzal indokolta, hogy a DK megtévesztette a választókat, mivel jelöltjüket, Hajdu Lászlót a baloldali pártok közös jelöltjeként tüntették fel kampánykiadványaikban, pedig csak a DK indította jelöltként. A párt a Fővárosi Választási Bizottságnál megfellebbezte a döntést.

Nélkülem is lesz közgyűlés

"Nélkülem is felállhat a Fővárosi Közgyűlés, a fideszes kétharmad birtokában nem okoz majd gondot egy személy hiánya. Ráadásul a Közgyűlés 15 napon belül fel kell álljon a választás után" - mondta el az Origónak Hajdu László.

Nélküle is feláll a Fővárosi Közgyűlés, a rákospalotai polgármester-választás megismétlésétől pedig nem tart Hajdu László. Fotó: Bielik István - Origo

A DK jelöltje nem hiszi, hogy új választást tartanának kerületében - a Fővárosi Választási Bizottság éppen október 17-én utasította el, hogy Hajdu László megtévesztette volna a választókat kampánya során. "Mivel az új választás kiírásáról szóló XV. kerületi határozat szó szerint ugyanezeket a vádakat tartalmazta, az FVB szerintem automatikusan el fogja utasítani a megismételt választási igényt"- vélekedett Hajdu László, akivel az Origo választás előtt készített interjúját itt olvashatja.

Két hét a rendrakásra

Szerinte a választási újbóli kiírása magában jogsértő volt, hiszen nem a választási bizottság nem kérte előtte korábbi határozatának megsemmisítését, amiben még érvényesnek ismerték el az október 12-i eredményeket. A DK jelöltje azt is sejti, miért volt szükség a lépésre - a bizottság és a korábbi kerületi vezetés szerinte így kapott két hetet arra, hogy "rendet tegyen" a háza táján.

Dönthet másként is az FVB

Tóth Zoltán választási szakértő szerint ugyanakkor nem biztos, hogy a Fővárosi Választási Bizottság másodjára is ugyanúgy dönt majd Hajdu László ügyében, hiszen az első határozat nem volt precedens értékű, a kerületi és a fővárosi bizottság között pedig nincs jogorvoslati kapcsolat.

Tóth Zoltán választási szakértő Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Lásd Kisbéren

Ha mégis megismétlik a választást Rákospalotán, annak eredménye jogerős lesz, de Hajdu Lászlónak marad jogorvoslati lehetősége, megtámadhatja az új eredményt. A huzavona így akár hónapokig, rosszabb esetben évekig is eltarthat – mondta Tóth Zoltán, emlékeztetve Kisbér esetére, ahol 1994 és 1998 között négy időszaki választást tartottak, 8 fordulóval.

Törvénytelen döntés volt

Tóth Zoltánt kérdeztük Zugló ügyéről is: A XIV kerületi a választáson Karácsony Gergely (Együtt-PM) volt a befutó, de a helyi választási bizottság új polgármester-választást írt ki, mivel megsemmisítették a 3-as számú egyéni választókerület egyéni képviselő- és polgármester-választási eredményét, Karácsony Gergely pedig nem kapta meg mandátumát. „Ez egyszerűen törvénytelen döntés, egy egyéni választókerület miatt nem lehetne teljesen új, az egész kerületre kiterjedő választást kiírni" –vélekedett a szakember.

Két hónap elég lesz

A rákospalotai és a zuglói óvások miatt eddig a Fővárosi Közgyűlés sem alakulhatott meg, hiszen csak a kerületi eredmények alapján állapítható meg a közgyűlés összetétele. Várhatóan a Fővárosi Választási Bizottság döntését is meg fogják támadni, így a végső szót majd a bíróság mondhatja ki.

Térképen az 2014. október 12-i polgármester-választás eredményei. Forrás: GeoX Kft.

Tóth Zoltán szerint ugyanakkor a települések többségénél két hónapon belül az óvások ellenére is lezárul a helyhatósági választás, az önkormányzatok munkáját pedig az elhúzódó folyamat sem akadályozhatja: a végleges eredmény kihirdetéséig a régi polgármester és testület tölti be hivatalát.

Fideszes túlsúly

Konstans és komoly probléma viszont, hogy 2010-től a helyi testületeknél, de a Nemzeti Választási Bizottságnál is megszűnt a pártsemlegesség, a bizottságok elfogultak a Fidesz javára, ez pedig a választási viták megítélésére is kihat - mondta az Origónak Tóth Zoltán. "Jól mutatta ezt az is, hogy a települési jegyzők hiába ajánlottak pártatlan bizottsági tagokat, a fideszes polgármesterek sorra dobálták vissza őket" – fogalmazott a közigazgatási szakember, idézve az EBESZ küldötteinek az országgyűlési választásokról szóló jelentését is.

Utóbbi szerint a választás folyamata áttekinthető volt, széles körű választási lehetőséget biztosított, és hatékonyan zajlott lebonyolítása is - a korlátozó jellegű kampányszabályozás, az elfogult média viszont a kormánypártnak biztosító előnyt. Az EBESZ problémaként említett hogy a kampányban gyakran elmosódott a vezető párt és az állam közötti határ.