Bizottságok előtt az amerikai botrány

Szijjártó Péter Budapest, 2014. október 18.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tart hivatalában az amerikai beutazási tilalommal kapcsolatban 2014. október 18-án.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Budapest, 2014. október 18. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tart hivatalában az amerikai beutazási tilalommal kapcsolatban 2014. október 18-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Parlamenti bizottságok elé kerül az amerikai beutazási tilalom ügye, hétfőn a nemzetbiztonsági, kedden várhatóan a külügyi testület tárgyalhat róla. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nem tud arról, hogy kormánytagok is felkerültek volna arra a listára, amelynek szereplőit korrupciógyanú miatt kitiltották az Egyesült Államokból – a kabinet teljes nyilvánosságot akar, és konkrét neveket vár.
Vágólapra másolva!

Kormánytagoknak nem szóltak, hogy nem utazhatnak az Egyesült Államokba – nyilatkozta szombaton Szijjártó Péter, a beutazási tilalom hírével kapcsolatban. A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy az ellenzéki pártok többségével együtt ő is teljes nyilvánosságot szeretne az amerikai beutazási tilalom ügyében. Azt mondta, egyetért azzal a fideszes javaslattal, hogy hétfőn az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága, és – amennyiben ebben a kérdésben összeül – a külügyi bizottság is nyílt ülésen tárgyalja az ügyet.

Több bizottság is összeülhet

Hétfőn az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága nyílt ülésen foglalkozik a témával, a szocialista Molnár Zsolt bizottsági elnök kezdeményezésére ül össze a testület. Közben az MSZP felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt, soron kívüli vizsgálattal derítse ki, hogy mely kormányzati szereplők beutazását tiltotta meg korrupció gyanúja miatt az Egyesült Államok.

A külügyminiszter teljes nyilvánosságot szeretne. Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A Demokratikus Koalíció alelnöke, Vadai Ágnes hétfőn a külügyminisztériumba megy, mert az ellenzéki párt tudni szeretné, milyen korábbi jelzéseket kapott a kormány arról, hogy az Egyesült Államok "a kabinet körül dolgozó személyek" kitiltására készül. Kedden várhatóan a külügyi bizottság is nyílt ülésen foglalkozhat az üggyel.

Neveket akarnak

Szijjártó Péter hangsúlyozta, komoly ügyről van szó, amiben nincs helyük találgatásoknak: Magyarország ezért várja a korrupcióval gyanúsított állampolgárok nevét az Egyesült Államoktól. A külügyminiszter kedden Washingtonban találkozik Victoria Nulanddel, az Egyesült Államok európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkár-helyettesével, akivel ezt az ügyet is szeretné megvitatni.

Ki gyanúsít kit?

A korrupciós botrány az után robbant ki, hogy a Napi Gazdaság az internetes oldalán megírta, több amerikai érdekeltségbe tartozó intézménnyel és céggel szemben is adóhatósági vizsgálat folyik Magyarországon. A lap szerint az amerikai fél válaszként arra készül, hogy megnehezítse az érintett hatósági vezetők beutazását az Egyesült Államokba.

A budapesti amerikai nagykövetség nem tudott adóhatósági vizsgálatokról, azt viszont megerősítették, hogy bizonyos magyar magánszemélyek nem léphetnek be az USA-ba, hiteles információik vannak ugyanis arról, hogy az érintettek korrupciós tevékenységben vettek részt, vagy ilyenből húztak hasznot.

A feketelista

André Goodfriend, a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője már 10-nél kevesebb személyt felsoroló feketelistáról és azon szereplő magyar kormányzati tisztségviselőkről beszélt egy pénteki háttérbeszélgetésen – az ügyvivőt ezután bekérették a Külgazdasági és Külügyminisztériumba.

André Goodfriend, az USA ideiglenes magyarországi ügyvivője 10-nél kevesebb magyar állampolgárról beszélt – ők nem léphetnek be többet az Egyesült Államokba. Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Az amerikai fél a magánélet védelméről szóló törvények miatt nem adja ki a listán szereplő személyek nevét, sajtóértesülések szerint azonban a névsorban szerepelhet Vida Ildikó, a NAV elnöke, egyik helyettese, valamint a hatóság egyik főosztályvezetője. Vida Ildikó már az első Orbán-kormány idején, 1999–2002 között is vezette az adóhatóságot, 1998–99 között pedig elnökhelyettes volt – írja az Index.

Maradandó károk

A kitiltás örökre szólhat, a korrupcióval gyanúsított személyek soha nem léphetnek már be az Egyesült Államok területére – mondta az Origónak Simonyi András. A volt washingtoni nagykövet szerint a korrupciós botránynak nagyon súlyos következményei lehetnek Magyarországra nézve. André Goodfriend bekéretése Simonyi szerint az utolsó, piros jelzésnek számít a diplomácia kifinomult nyelvén, a Magyarországon tartózkodó legmagasabb rangú amerikai tisztségviselőről van szó.

Simonyi András volt washingtoni nagykövet szerint Magyarország csak veszíthet az Egyesült Államokkal folytatott diplomáciai harcban. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Simonyi András úgy véli, az ügy nemcsak Magyarország nemzetközi megítélésének, kapcsolatrendszerének árt, de a komoly befektetőket is elriasztja.

A diplomata szerint nincs összefüggés a NAV-vizsgálat és az amerikai tiltólista között. Utóbbi nem egy fiókból bármikor előhúzható névsor, összeállítását az Egyesült Államok pénzügyi tárcája kérhette a külügytől, mivel korrupciógyanús esetekről kaptak bejelentést – mondta Simonyi András. Az 1977-es, külföldi szervezetekre vonatkozó antikorrupciós törvény kimondja: minden amerikai állampolgárnak kötelessége jelezni a hatóság felé, ha tudomást szerez egy idegen ország képviselőinek, szervezetének korrupciógyanús ügyeiről.