Bencsik: Nem hirdettem békemenetet

A Civil Összefogás Fórum, fidesz, békemenet, hősök tere
Vágólapra másolva!
Ha a hisztérikus hangulat fokozódna az országban, akkor biztosan nem tartanánk békemenetet – mondta az Origónak Bencsik András. A Demokrata főszerkesztője korábban arról írt a Facebookon, hogy szükséges lehet egy békemenet megszervezése.
Vágólapra másolva!

Nem hirdettem békemenet, csupán arról írtam, hogy ha a mostani helyzet eszkalálódik, akkor szükség lehet annak megszervezésére – mondta el az Origónak Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője. Úgy látja, a békemenetet nem fogják megtartani, ha a hisztérikus hangulat tovább fokozódik, mivel az csak tovább élezhetné a helyzetet.

Akkor lehet esetlegesen megtartani, ha már lecsillapodott a feszültség. Az újságíró szerint a mostani helyzet részben hasonlít a 2012 eleji állapothoz, amikor szintén komoly támadások voltak az Orbán-kormány ellen, de az akkori békemenettel sikerült ennek megálljt parancsolni.

Sok a hasonlóság

Szerinte a mostani események nagyban hasonlítanak a tavaly Kijevben történtekre, amikor a szélsőjobboldali ultrák egyesültek a magukat européereknek nevezőkkel, valamint a baloldali tiltakozókkal.

A békemenetek egyik korábbi szervezője szerint ennek egyértelmű jele volt, hogy az ultrák és az internetadó ellen tüntetők egy napon vonultak, akik között többek között Demszky Gábor is jelen volt. „Mindenképpen meglepő, hogy Demszky Gábor együtt tüntetett az ATV tudósítása szerint zsidózó résztvevőkkel.”

Szükséges lehet

Bencsik András korábban azt írta a Facebookon, hogy ha a világban zajló nagy átalakulások mégis viszonylag békésen mennek végbe, és Magyarország népe képes lesz megvédelmezni sajátos társadalmi berendezkedését, az európai térségben szokatlanul erős kohézióját (a szeretet és összefogás ereje), jó eséllyel vehet részt az átalakulásban, sőt e folyamat egyik katalizátora lehet. Éppen ezért szerinte szükségesnek látszik egy új békemenet megszervezése.

Eddig öt békemenet volt

A legelső békemenetet 2012. január 21-én tartották. A tömeg a Hősök teréről indult, innen a Himnuszt énekelve az Andrássy úton a Kossuth tér felé haladtak. A több százezer ember végig nyugodtan vonult a Parlamenthez, zászlókat, mécseseket, fáklyákat vittek magukkal.

2012-ben még két békemenetet tartottak: március 15-én a menet lengyelekkel a soraiban vonult a Kossuth térre, majd október 23-án is tartottak egy rendezvényt.

A negyedik békemenet 2013. október 23-án volt, majd idén a választási kampány hajrájában március 30-án tartottak az ötödik ilyen rendezvényt.