Vágólapra másolva!
Gyalázatos döntést hozott a választási bizottság - jelentette be a Demokratikus Koalíció. A párt azért háborodott fel, mert új választást írnak a XV. kerületben. A Fidesz szerint ugyanis csalással nyert a Demokratikus Koalíció polgármesterjelöltje Hajdu László, ezért a választási bizottsághoz fordultak. Első fokon a nagyobbik kormánypártnak adtak igazat. 
Vágólapra másolva!

A Fidesz szerint Hajdu László, a Demokratikus Koalíció polgármesterjelöltje a kampányidőszakban nem csak a DK, hanem több ellenzéki párt jelöltjeként hirdette magát az internetes fórumokon, közösségi oldalakon és a helyi újságban. A nagyobbik kormánypárt azt közölte: Hajdu valótlanságot állított azzal, hogy az MSZP, az Együtt, az LMP, a PM és egy civil szervezet is támogatja őt a választáson.

A Fidesz a választási bizottsághoz fordult

A Fidesz közölte, mi sem bizonyítja jobban a csalás tényét, hogy Hajdu János azonnal el akarta tüntetni azokat a képeket, amelyek ezt bizonyítják. Közölték azt is, hogy szerintük a politikus Facebook-oldalát nagyon sokan látogatták, több mint ezren lájkolták azt, ezzel is nagy előnyre tehetett szert.

Hajdu László az egyetlen DK-s polgármester Fotó: Bielik István - Origo

A Fidesz a helyi választási bizottsághoz fordult, és pénzbüntetést is kért Hajdu Lászlóra.

Új választást írtak ki

A kormánypárt megkeresését követően a helyi választási bizottság első fokon úgy döntött, hogy újból elrendeli a polgármester-választást. A szavazást november 9-re írták ki - értesült az Index.

A XV. kerületben egyébként Hajdu László a szavazatok 43,89 százalékának megszerzésével nyert a fideszes Pintér Gábor előtt. Köztük 738 szavazat volt a különbség. A XV. kerületben van az egyetlen polgármesteri szék, amibe DK-s politikus ülhetett.

Hajdu László vasárnapi sikere után az Origónak adott interjújában arról beszélt, hogy nem fog Tarlós Istvánnal szemben politizálni. A teljes beszélgetést itt olvashatja el.

Diktatúrát emleget a DK

A DK közleményében azt írta: Orbán Viktor nem tudja elviselni, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció polgármesterjelöltje győzött a XV. kerületben. A helyi választási bizottság mondvacsinált indokokkal akar új választást kiírni a kerületben, felülírva a helyi polgárok egyértelmű döntését. Bíznak abban, hogy a Fővárosi Választási Bizottság, mint minden efféle kezdeményezést, ezt is el fogja utasítani és helyben hagyja a kerületi polgárok akaratát. Ha nem ez történne, a Demokratikus Koalíció minden jogorvoslati lehetőséggel élni fog a durva választási csalás ellen. Közölték: Hajdú László minden őt ért támadás ellenére győzött, a XV. kerületi polgárok döntését nem lehet lábbal tiporni. Azt írták: tiltakozunk a diktatúra újabb megnyilvánulása ellen és az ellen is, hogy a Fidesz egy egész budapesti kerület működését is képes lenne ellehetetleníteni, mert vezére nem tud elviselni még ennyi vereséget sem.

Az Együtt-PM kiáll a DK mellett

Az Együtt-PM Szövetség kiáll Hajdu László mellett, és bízik abban, hogy a másodfokú eljárás eltörli majd az elsőfokú döntést. A pártszövetség felszólítja a Fidesz-KDNP-t, hogy ne próbálja adminisztratív úton megváltoztatni a választók akaratát!

Pártszövetségünk bízik benne, hogy a másodfokú eljárás eltörli majd az elsőfokú döntést, és így a törvényesen megválasztott polgármestert iktatják be, a választást pedig nem kell megismételni.