Gyerekkel dobott kosárra az államtitkár

Simicskó István sportért felelős államtitkár a Tüske csarnok avatón Simicskó István sportért felelős államtitkár a Tüske csarnok avatón Budapesten 2014. november 27-én
Simicskó István sportért felelős államtitkár a Tüske csarnok avatón Budapesten 2014. november 27-én
Vágólapra másolva!
Fúvószenekar és kosárlabdázó gyerekek kísérték a Tüskecsarnok átadását, az ünnepség után még Simicskó István is palánkra dobott. Az egyetemi csapatok szombattól játszhatnak a csarnokban, amelynek uszodarészét jövő októberben fejezhetik be – tudta meg az Origo.
Vágólapra másolva!

Nívós "B-közép" foglalt helyet a Tüskecsarnok lelátóján, a sportközpont ünnepi átadójára eljött Kemény Dénes, Koltai Róbert és Rubik Ernő, de tiszteletét tette Hajdú Steve, az újbudai polgármester és több olimpikon is. A színészek jelenlétét érthetővé teszi, hogy itt, a Tüskecsarnokban játsszák majd a Játékkészítő című interaktív zenés mesejátékot, amelyet tíz alkalommal mutatnak be december 27. és 30. között.

Több stadiont, medencét!

Áder János államfő levélben köszöntötte a VIP vendégeket, hangsúlyozva, hogy az egészségre nevelés érdekében még több stadionra, pályára és úszómedencére lesz szükség, mivel a magyar sportoló, de még nem sportnemzet.

Gyerekkel dobott kosárra Simicskó

Simicskó István ennél tovább is ment, szerinte minden magyar gyereknek meg kell tanulnia úszni. A sportért felelős államtitkár beszédében büszkén említette azt is, hogy jövő évben 41 nemzetközi sportrendezvényt, Európa- és világbajnokságot tartanak Magyarországon. Az államtitkárból az ünnepség után kitört a sportember: együtt kosarazott a Grosics Gyula Sportiskola csapatával, egy kisfiút pedig vállán emelt a palánkhoz, gazdagítva a "politikus gyerekkel" témájú fényképek tárházát.

Gyerekekkel kosárlabdázott a Tüskecsarnok átadása után Simicskó István sportért felelős államtitkár Fotó: Szabó Gábor - Origo

Még fognak a falak

Szellemkastélyból sportfellegvárat építettünk – mondta Vígh László kormánybiztos, a Nemzeti Sportközpontok főigazgatója, és a metafora nem tűnik túlzónak. A csarnok kivitelezésére nem lehet panasz, a négyezer néző befogadására alkalmas arénát és a négy kisebb termet az (este kivilágítható) üvegtüskéknek köszönhetően természetes fény világítja meg, korszerűek az edzőtermek és öltözők is . A Tüskecsarnok annyira új, hogy még fog – az elegáns öltönyökön fehér foltok virítottak a mészhomok téglafalak miatt.

Természetes fényben a csarnok központi küzdőtere Fotó: Szabó Gábor - Origo

Nullszaldós lehet

A termek iránt sokan érdeklődnek, 2015-re már százmilliós bérleti szerződéseink vannak – mondta el az Origónak a Sportközpontok vezetője. Vígh László azt ugyanakkor nem árulta el, hogy a Játékkészítő produceri irodája mennyiért béreli majd három napra a központi arénát, bár Tüskecsarnok létesítményvezetője, Kanyó Roland szerint éppen ő, Vígh László adhat egyedi árajánlatot az aréna bérleti díjára.

Megtudtuk azt is, hogy a Tüskecsarnok a jelenlegi becslések szerint behozhatja a fenntartási költségeit, a Sportközpontok főigazgatója nullszaldós bevételről beszélt.

5,9 milliárdból épült a Tüskecsarnok, a becslések szerint nullszaldós lehet a fenntartása – mondja Vígh László kormánymegbízott Fotó: Szabó Gábor - Origo

Mikor jöhetnek az egyetemisták?

Kérdéses az is, hogy az egyetemi csapatok, így az ELTE BEAC és a BME Sportközpont sportolói mikortól használhatják a számukra díjmentesen biztosított sporttermet. Vígh László szerint a Tüskecsarnok már készen áll erre, az egyetemi sportszakosztályok bármikor jöhetnek – azonban úgy tudjuk, hogy sem a BEAC, sem az ELTE nem kapott még hivatalos értesítést a kezdési időpontról.

Kónya Roland létesítményvezető szerint az ELTE először szombaton tart kézilabdatornát a Tüskecsarnokban, ettől kezdve pedig fokozatosan birtokba vehetik az edzőtermet. Szintén szombaton rendezik meg a csarnok első nagy sporteseményét, az All Star Kelet-Nyugat Kosárlabda Gálát – a csapatleosztást ide kattintva nézhetik meg.

Jövő októberre készül el az uszoda

A sportcsarnok időre elkészült, az uszodákat viszont a korábbi tervekkel ellentétben nem jövő tavasszal, hanem október közepén fogják átadni – tudtuk meg Vígh Lászlótól. A Sportközpontok vezetője a csúszást a feltörő talajvízzel és a Duna közelségével indokolta. Bár a Swietelski 2013-ban még 560 napos határidővel vállalta a teljes kivitelezést, Vígh László nem tartja valószínűnek, hogy kötbért kellene majd fizetniük, mivel a környezeti hatások okozta késést a Sportközpontok is tolerálja.