Goodfriend hivatala nem cáfolja az iratátadást

Vida Ildikó, nav elnök, budapest háttér
Budapest, 2010. július 5. Vida Ildikó, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) 2010. június 28-i hatállyal kinevezett elnöke. A felvétel 2010. július 5-én készült a hivatalban. MTI Fotó
Vágólapra másolva!
Nem cáfolta az Origo kérdésére az Egyesült Államok nagykövetsége a DK értesülését, miszerint már a múlt csütörtökön átadták a Külügyminisztériumban az amerikai nagykövetség képviselői azokat az információkat, amelyek alapján beutazási tilalmi listára tettek hat vezető magyar kormánytisztviselőt.
Vágólapra másolva!

Nem kommentálnak megbeszéléseket

A nagykövetség szóvivője, Elizabeth Webster az Origo kérdésére azt közölte: "Az Egyesült Államok Nagykövetsége általában nem kommentálja a kormányzati tisztviselőkkel vagy magánszemélyekkel lebonyolított, nem nyilvános megbeszéléseket." Vagyis a válasz nem cáfolja a találkozó tényét.

M. André Goodfriend, az USA nagykövetségének ügyvivője - nem kommentálnak Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Kerék-Bárczy Szabolcs, a DK elnökségi tagja meg nem nevezett külügyminisztériumi forrásra hivatkozva közölte szerdán, hogy iratokat adtak át az amerikaiak a magyar külügynek. A politikus szerint így a kormánynak egy hete biztos információi vannak, "ehhez képest a múlt héten is folyamatosan hazudott".

Rákérdeztünk az adatokra

A nagykövetségnek küldött levelünkben egyébként arra voltunk kíváncsiak, hogy valóban adtak-e át adatokat, iratokat a múlt héten csütörtökön a külügyi tárcának, és ha igen, azok megegyeztek-e részben vagy egészében azokkal, melyeket Vida Ildikó NAV-elnöknek is bemutattak hétfői követségi látogatásán.

Vida Ildikó NAV-elnök az egyetlen, aki elismerte érintettségét a kitiltási ügyben Forrás: MTI/-

Kerék-Bárczy Szabolcs egyébként azt kérte a külügyi tárcától, hogy vagy a múlt csütörtöki találkozó jegyzőkönyvét, vagy az amerikaiak által átadott információkat hozzák nyilvánosságra, és hogy indított-e vizsgálatot a kormány az amerikaiak által átadott információk alapján.

Polt Péter megint levelet írt

Eközben a Legfőbb Ügyészség is lépett. A szervezet közlése szerint csütörtökön Polt Péter legfőbb ügyész közvetlenül M. André Goodfriend ideiglenes ügyvivőhöz fordult, levélben kérve személyre szólóan is információt "az esetlegesen felmerülő korrupciós ügyről".

Polt Péter levelében megjegyezte: azért kéri a beutazási korlátozásokra alapot adó bűncselekményre utaló konkrét adatokat, hogy ezek "büntetőjogi szempontú értékelése" alapján a magyar ügyészség megtehesse a szükséges intézkedéseket.

Újabb részletek derültek ki

Szerdán egyébként újabb részletek derültek ki Vida Ildikóval összefüggésben. Például az, hogy Tenerifén töltötte már szeptemberben kikért évi rendes szabadságát. Az is, hogy a kitiltási ügy egyetlen ismert érintettje csak a Magyar Nemzet-interjú megjelenése előtti napon szólt Varga Mihály miniszternek.

Tenerife - ide utazott szállodatulajdonos barátnőjével a NAV-elnök Forrás: AFP/Desiree Martin

Szintén új információ, hogy az angolul "konyhanyelven elboldoguló" Vida Ildikónak magasabb a fizetése, mint a miniszterelnöké. Jövedelme ugyanis bruttó 1 millió 675 ezer forint, ami 170 ezer forinttal több, mint Orbán Viktor miniszterelnöki illetménye.