Nálunk biztos befutó volt Török Gábor

Török Gábor politológus beszélget Kovács Gábor újságíróval Budapesten 2014. szeptember 30-án
Török Gábor politológus beszélget Kovács Gábor újságíróval Budapesten 2014. szeptember 30-án
Vágólapra másolva!
Portálunk nem reprezentatív szavazásán a voksolók relatív többsége Török Gábort favorizálta volna a veszprémi időközi választáson, a politológus azonban csütörtökön délelőtt bejelentette, hogy mégsem indul. Még ki sem írták a voksolást, máris mindenkit megmozgattak a körzetben zajló eseményeknek. Míg Simicska Lajos az indulást fontolgatja, az MSZP a jelöltjét keresi, a Jobbiknak pedig tetszett volna Török.
Vágólapra másolva!

Bár Török Gábor visszalépett a veszprémi időközi választástól, az Origo nem reprezentatív szavazásán az első helyen végzett. Azt kérdeztük olvasóinktól, hogyha a veszprémi körzetben élnének, kire szavaznának az időközi országgyűlési voksoláson.

Török Gábor győzött Veszprémben - az Origo szavazásán Fotó: Szabó Gábor - Origo

Simán nyert Török

Több mint 4000 szavazat érkezett, 33 százalék Törököt látná szívesen a parlamentben. Második helyen az MSZP még nem ismert jelöltje végzett. Egyes hírek szerint Mesterházy Attila, a párt korábbi elnöke szívesen indulna a nagyon fontos időközi választáson, de hivatalos döntés még nincs a szocialisták berkeiben. A Jobbik szintén nem ismert jelöltje lett a harmadik. Meglepetésre a Fidesz csak a negyedik helyen fordult.

Blöffnek tartják Simicska szándékát

Egy másik szintén nem reprezentatív szavazásunkon arról érdeklődtünk az olvasóinknál, hogy szerintük Simicska Lajos tervezett indulása mögött milyen motivációk állnak. Több mint ezer voksoló 58 százaléka blöffnek tartja a befolyásos háttérember tervét, de 34 százalék szerint ez egy baráti figyelmeztetés Orbán Viktornak.

Bár a veszprémi időközi parlamenti választást még ki sem írták, már most óriási az érdeklődés a megmérettetés iránt. Nem csoda, hiszen a Fidesz–KDNP november 23-án nem tudta megszerezni a budapesti 11-es számú körzet mandátumát, így a veszprémi voksoláson múlhat a párt kétharmados parlamenti többsége.

Simicska Lajos bejelentése nagy vihart kavart Fotó: Bielik István - Origo

Megihlette Újpest

Török Gábor november 24-én jelentette be, hogy függetlenként indulna a veszprémi időközi parlamenti választáson. Először még egymillió lájkot kért, majd megelégedett volna 22 194-gyel is. A politológust megihlette a november 23-i, újpesti időközi választás, és még éjjel kiírta a Facebookjára: „Ha elindulnék függetlenként a veszprémi időközi választáson, ami (mármint a választókörzet) végső soron a szomszédban van, vajon kapnék annyi szavazatot, mint Szepessy Zsolt Újpesten?"

A politológus a 2010-es önkormányzati választáson már elindult Aszófőn, és független jelöltként helyi képviselővé is választották. Méghozzá 113 támogató vokssal.

Vona is támogatta volna

November 26-án Vona Gábor azt közölte, ha Török Gábor elindul, akkor a Jobbik nem állít jelöltet ellene. A Jobbik elnöke szerint tiszteletben tartják a politológus pártfüggetlenségét, személyétől pedig azt várják, hogy valóban független képviselőként új színt visz az Országgyűlésbe, ahol jelenleg „hiánycikk” az érdemi vita és a konszenzuskeresés.

Vona Gábor nem indított volna jelöltet Török ellen Fotó: Polyak Attila - Origo

Simicska még gondolkozik

Simicska Lajos szintén november 26-án jelezte: gondolkozik azon, hogy induljon-e a jövő év eleji veszprémi időközi országgyűlési választáson. A korábban a Fidesz gazdasági holdudvarához tartozó üzletemberként emlegetett és egyben az ország egyik legbefolyásosabb gazdasági szereplőjének számító Simicska alaposan megkavarhatja az erőviszonyokat a körzetben, amelyben akár alig pár százalékon is múlhat a győztes kiléte.

Célok

Simicska Lajos célja, hogy visszaszerezze az államigazgatásban és a kormányban korábbi befolyását – véli Varga Áron politológus. Szerinte az is az érdeke az üzletembernek, hogy a kétharmad megbomoljon, mert akkor nő a mozgástere, de ez nem csak a veszprémi időközi választással érhető el. Ugyanakkor igaz, hogy ha valamikor, akkor most izgalmasnak ígérkezik, és lesz tétje egy időközi választásnak.

Navracsics Tibor EU-biztos egykori körzetében nagy küzdelem lesz Forrás: MTI/Nagy Lajos

Mire kell a kétharmad?

Igazából csak a választási rendszer jövőbeli megváltoztatása miatt lehet szüksége a kétharmados többségre a Fidesz–KDNP-nek. A kétharmad elfogyásához azonban az ellenzéknek nyernie kéne az újpesti-angyalföldi választókerülethez képest jóval nehezebb terepnek számító Veszprémben és környékén.