Semjén Zsolt kitart a vasárnapi boltbezárás mellett

A parlament alakuló ülése
Budapest, 2014. május 6. Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke, nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (k) az Országgyűlés alakuló ülésén a Parlamentben 2014. május 6-án. MTI Fotó: Beliczay László
Vágólapra másolva!
Még az idén megvalósul, nem okoz gazdasági visszaesést, sem munkahelyvesztést a vasárnapi boltbezárás Semjén Zsolt kormányfő-helyettes szerint. Hangsúlyos munkavédelmi lépésnek nevezte egy interjúban. A kitiltási botrányt is kommentálta, az amerikai ügyvivőt gardedámhoz hasonlította.
Vágólapra másolva!

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes biztos abban, hogy meg fog valósulni a Kereszténydemokrata Néppárt szabad vasárnapról szóló kezdeményezése. Erről a Hír TV P8 című műsorában beszélt szombat este.

Azt mondta, nem állítja, hogy teljes nézetazonosság van a kormányon belül a kérdésben, de szerinte el fogják fogadni a javaslatukat. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterként gazdasági szempontokat tart kizárólagosan szem előtt és megfogalmaz aggályokat, de a kormány egészének a kérdést a maga teljességében kell néznie, aminek van társadalmi aspektusa is a családok vonatkozásában - mondta.

A családok csődvédelmét is meg akarja valósítani.

Szerinte a szabad vasárnapnak most jött el az ideje, mert akkora a gazdasági növekedés és olyan a helyzet, hogy még idén elfogadhatja a parlament a javaslatot. Ezt úgy jellemezte, hogy "az egyik leghangsúlyosabb munkásvédelmi lépés". Azt mondta készek megfontolni ésszerű és méltányos módosító javaslatokat.

Forrás: MTI/Beliczay László

Semjén szerint a lépés nem hoz gazdasági visszaesést, mert

  • az emberek nem fognak kevesebbet vásárolni, csak hét helyett hat nap alatt, ahogy Ausztriában és Németországban, és ott sem csökkent a gazdasági növekedés,
  • a vasárnapi forgalom a legalacsonyabb és a multik is csak azért tartanak nyitva, mert különben hátrányba kerülnének a konkurenciával szemben,
  • nem veszítenék el sokan az állásukat, mert a kereskedelemben dolgozók sokkal kevesebben vannak, mint ahány alkalmazottra szükség lenne ehhez a munkához.

Szerinte aki akarna, kis családi boltban is vásárolhatna vasárnap. De a nagy létszámú kereskedelmi dolgozók szabad vasárnaphoz való joga és családdal való együttléte erősebb és fontosabb, mint az, hogy bizonyos társadalmi kör a vasárnapi bevásárlást programszerűen végezze.

Goodfriend a gardedám

A kitiltási ügyről is beszélt. Azt mondta, André Goodfriend budapesti amerikai ügyvivő szereptévesztésben van, és úgy viselkedik mint egy gardedám. Szerinte Magyarország ezeréves, szuverén ország, és amit az amerikai ügyvivő csinál, nem jellemző a diplomatákra.

Azt mondta, a Magyarország elleni támadások mögött a magyarországi ellenzék áll, akikhez brüsszeli és washingtoni kormányzati és üzleti szereplők csatlakoztak, akik valamiért ellenérdekeltek a mostani kormánnyal. A baloldali ellenzék szerinte gazdasági és politikai érdekcsoportok külső támadásával próbál pozíciót fogni a magyar belpolitikában, amivel károkat okoznak az országnak, és emiatt kezdünk egyfajta "pofozóbábuk" lenni.