Vágjon jó képet a megfigyeléshez

Erszébetvárosi Térfigyelő Központ
a képen: speed dome térfigyelő kamera az Almássy téren
Budapest, 2014.08.01.
fotó: Marton Szilvia
Erszébetvárosi Térfigyelő Központ a képen: speed dome térfigyelő kamera az Almássy téren Budapest, 2014.08.01. fotó: Marton Szilvia
Vágólapra másolva!
A józsefvárosi térfigyelő rendszer még nem köszön előre, de a titkosszolgálat akár most is nyomozhat utánunk arcfelismerő program segítségével - ehhez csak a rendőrséghez befutó felvételeket kell elkérniük. Budapesten és vidéken több ezer kamera figyeli utunkat, kétszáz méteren belül pedig egy anyajegyet is észrevesznek rajtunk.
Vágólapra másolva!

Még homályos a kép az arcfelismerésre alkalmas kamerák ügyében. A téma itthon legtöbbször a Józsefvárosban épített térfigyelő rendszer miatt került elő, aminek fejlesztésében a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat is részt vett, máig nem tisztázott módon.

Józsefváros jegyzője egy parlamenti meghallgatáson júniusban még arról beszélt, hogy a szolgálat tulajdona a hálózat lelkét jelentő arcfelismerő szoftver, és övék a bűnügyi adatbázis is, ami alapján valakit azonosítani lehet - emlékeztet a vs.hu. Az Origo kérdésére viszont a VIII. kerületi polgármesteri hivatal cáfolta, hogy kameráikon arcfelismerő program működne.

Közel 100 százalékos lefedettséget ad majd az arcfelismerő szoftver futtatására is alkalmas józsefvárosi kamerahálózat Forrás: jozsefvaros.hu

Kisebb szépséghibák

Pintér Sándor belügyminiszter augusztusban már csak a kamerák elhelyezését segítő "szakmai tanácsadóként" említette a titkosszolgálatot.

Az árnyaltabb jelentésű tanácsadó szó használata talán nem véletlen, hiszen az ügynek több kérdéses pontja van. Például az, hogy a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat a titkosszolgálatokról szóló törvény alapján nem nyújthat szolgáltatást önkormányzatoknak, azoktól közvetlenül nem kaphat adatot, térfigyelő kamerát pedig nem üzemeltethet.

Az állampolgárok tömeges, automatikus megfigyelését emellett az információszabadságról szóló törvény is tiltja - emiatt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság már jelezte aggályait: Péterfalvi Attila, a hatóság elnöke az Origónak írt levelében emlékeztetett, szeptemberben az igazságügyi miniszternél, októberben a Belügyminisztériumnál is kezdeményezték az arcfelismerés alapját jelentő biometrikus adatkezelés részletes szabályozását.

Több ezer térfigyelő kamera előtt vezet utunk, a titkosszolgálatok arcfelismerő programmal is elemezhetik felvételeiket Forrás: Marton Szilvia - Origo

Az egyeztetések azóta is tartanak - a Belügyminisztérium a többi között erre hivatkozva sem adott bővebb tájékoztatást az arcfelismerő szoftverek használatáról.

Megy ez másként is

Bár a Belügyminisztérium hallgat a szolgálatok módszereiről, azok jó eséllyel most is bevethetik a szoftvert munkájuk közben, ráadásul bizonyos keretek között törvényesen. A biometrikus alapú adatgyűjtés ugyanis szabályos lehet, ha a megfigyelés konkrét nemzetbiztonsági célhoz, időtartamhoz és helyszínhez kötött - tudtuk meg Péterfalvi Attilától.

A szolgálatoknak az sem akadály, hogy maguk nem telepíthetnek kamerákat - egyszerűen elkérik a felvételeket. Mint az Országos Rendőr-főkapitányságtól megtudtuk, a rendőrség nem használ arcfelismerő programot, de igénylésre továbbítják anyagaikat a Terrorelhárítási Központnak, az Alkotmányvédelmi Hivatalnak és a Nemzetbiztonsági Szolgálatnak is, akik házon belül elemezhetik a felvételeket.

Kamerák mindenütt

Az ORFK kérésünkre részletes listát közölt arról, hol találhatóak a rendőrséghez bekötött térfigyelő kamerák - az összefoglaló érdekes módon azt is jelzi, ha valahol nem működik a készülék. Több ezer helyszínről van szó: csak Budapesten közel 1300 hatósági kamera pásztázza az utcákat és az aluljárókat, de a rendőrség - és rajta keresztül adott esetben egy titkosszolgálat - hozzáférhet az önkormányzati térfigyelő rendszerek felvételeihez is.

A Combinókra is kamerák kerülnek, felvételeiket több hatóság is kikérheti Forrás: Origo

A lista szerint a legtöbb térfigyelő kamera (140 darab) már most is a Józsefvárosban van, ahol az év végére 180-ra bővül az állomány. Zuglóban 129 darabbal keresik a rendbontókat, de 90 kamera működik Erzsébetvárosban is, ahol a rendőrök és közteresek full HD-felbontásban követik az utca forgatagát.
Ha térképen szeretné látni a rendőrségi kamerákat, egy kisebb csoportjukat itt, a Geospace.hu oldalán is megnézheti.

Buszon és vonaton

Nem bújhatunk el a buszokon, vonaton sem: a BKK már kamerával együtt rendelt meg 159 Mercedes Citaro típusú buszt, de folyamatosan szerelik fel a Combinókat, és más járműveiket is. A MÁV Start Zrt. 64 vonatán 1024 kamera figyeli az utasteret. A közlekedési társaságok az adatvédelmi szabályok szerint tárolják, illetve hatósági kérésre tovább is adják a felvételeket.

A pólónkat is elolvassák

A modernebb térfigyelők már nagy felbontású, jó minőségű képet adnak, akár éjszaka, egy utcalámpa fénye mellett. Ilyen lesz a józsefvárosi rendszer, és ilyen hálózat működik Erzsébetváros területén is, ahol az operátorok – köztük hivatásos rendőrök - húszszoros optikai zoommal nagyíthatnak a járókelőkre, elolvasva egy póló feliratát, észrevéve egy kisebb anyajegyet is.

A pólónk feliratát is le lehet olvasni az erzsébetvárosi, full HD-s térfigyelő kamerák felvételein Forrás: Marton Szilvia - Origo

"Már egy-két megapixeles felbontású kamera is használható képet ad. Jó látási viszonyok mellett egy Hungária körúti toronyházra kitett térfigyelő 2-3 kilométeres körben tud pásztázni, 200 méteren belül pedig tiszta képet ad arcunkról is" - mondta el az Origónak Kilbertus Viktor, az erzsébetvárosi kamerákat is gyártó D-LInk szakértője.

Arcfelismerés - csak tárhely kérdése?

Kilbertus Viktor szerint az arc azonosítása innentől már csak szerverkapacitás kérdése: a digitális kamerák felvételeit azonnal elemezheti a szoftver, de az analóg készülékek sem jelentenek gondot, ha adásukat konvertálni lehet.