Varga Mihály nem zárná be a boltokat vasárnaponként

Varga Mihály, pénz, költségvetés
Vágólapra másolva!
Nem dőlt még el, hogy milyen árfolyamon forintosítják a devizahiteleket – mondta Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter beszélt arról is, hogy a cafeteria-kedvezmény csökkentésének az a célja, hogy a munkavállalók egyre inkább készpénzben kapják meg a jövedelmüket. Arról is beszélt, hogy nem zárná be az üzleteket vasárnaponként. 
Vágólapra másolva!

Varga Mihály azt mondta, hogy az átváltási árfolyam meghatározásánál két korlátot is figyelembe kell venni. Az egyik, hogy a kormány korábban azt mondta, a forinthitelesek nem járhatnak rosszabbul, mint a devizahitelesek. A másik, hogy a Kúria jogegységi döntésében kimondta, az árfolyamkockázatot az ügyfélnek kell viselnie

Kedvező javaslatot keresnek Forrás: MTI/Kovács Attila

A nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta, igyekeznek majd a devizahitelesek számára kedvező javaslattal előállni. A miniszter szerint hosszú távon az a legfontosabb az ügyfeleknek, hogy a kamat megfizethető legyen. Az elmúlt években jelentősen mérséklődtek a forinthitelek kamatai, így az átváltásra kedvező kamatszinten történhet majd.

Utalványok helyett pénzt ígérnek

A cafeteria támogatásának csökkentéséről a nemzetgazdasági miniszter a HírTV-ben elmondta, hogy kormány azt tartja a legfontosabbnak, hogy a munkáltatók inkább készpénzben adják oda a jövedelmet a dolgozóknak. A javasolt változások szerinte ebbe az irányba mutatnak.

A szolgáltatók fizették volna az internetadót

Az internetadóról azt mondta: a távközlési adó kiterjesztésére tettek javaslatot, amit a szolgáltatóknak kellett volna megfizetni.

Tüntetés az internetadó ellen, Budapesten Fotó: Polyák Attila - Origo

A 25 milliárd forintos bevételkiesés a miniszter szerint egytized százalékkal ronthatja az államháztartás hiányát, amit 2015-re 2,4 százalékra terveztek. Lehet, hogy a kieső összeget nem fogják pótolni, és a hiány 2,5 százalékra növekszik, vagy a tartalékhoz nyúlnak hozzá.

Nem bölcs dolog a vasárnapi boltzár

A nagy üzletek vasárnapi zárva tartásáról szólva azt mondta, meglepetést keltett a Nemzetgazdasági Minisztériumban az ötlet „újrafelmelegítése”. Amikor minden ötödik ember vasárnap intézi a vásárlást, ezt nem bölcs dolog korlátozni – mondta a tárcavezető.

Varga Mihály: "Minden ötödik ember vasárnap intézi a vásárlást, ezt nem bölcs dolog korlátozni" Forrás: AFP/Lionel Bonaventure

A minisztérium álláspontja szerint Magyarország ma még nem olyan gazdag ország, ahol a legfontosabb probléma az, hogy vasárnap nyitva van-e valami vagy nincs. Ha a munkáltató meg tud állapodni a munkavállalóval, miért ne lehetne nyitva - tette fel a kérdést Varga Mihály.