Mentés közben megdőlt a lángoló komphajó

Hajótűz Görögországban
Jón-tenger, 2014. december 28. Egy közeli hajóból készített képen ég a Norman Atlantic olasz komp a Jón-tengeren, a görögországi Korfutól északra fekvő Othonoi-sziget térségében 2014. december 28-án. (MTI/AP/SKAI TV)
Vágólapra másolva!
Egy nap alatt két hajókatasztrófa történt az olasz és görög partok között. Ravenna kikötőjétől nem messze tankhajók ütköztek, míg a Jón-tengeren egy komphajó gyulladt ki és vált irányíthatatlanná - úgy tudni, magyarok is vannak a többszáz utas között.
Vágólapra másolva!

Hajókatasztrófa történt görög partok közelében: a Norman Atlantic nevű, a görög Patrasz kikötőből az olasz Anconába tartó komphajó menet közben kigyulladt és irányíthatatlanná vált, jelenleg Albánia felé sodródik. A hir24.hu úgy tudja, két magyar állampolgár is van a lángoló komphajó fedélzetén.

A tűz a komp rakterében keletkezett, ahol több száz autó állt, közöttük üzemanyagot szállító kamionok is.

Albánia felé sodródik a lángoló olasz komphajó, fedélzetéről eddig kétszáz utast mentettek ki Forrás: MTI/AP/SKAI TV/-------------------

A legfrissebb hírek szerint a mentés közben hét fokkal megdőlt a komphajó. Húsz órával a mentés megkezdése után több száz embert még mindig nem evakuáltak a fedélzetről, az ANSA hírügynökség legfrissebb jelentése szerint ugyanis 287 embert még nem sikerült kimenekíteni a 400-ból.

Eközben a komp belseje tovább lángol. Helyszíni jelentések szerint káosz uralkodik az utasok között a mentést végzők emberfeletti erőfeszítései ellenére is.

A görög védelmi miniszter szerint a hajó azért dőlt meg, mert a lángok oltásakor nagy mennyiségű víz került bele.

Hadihajókat is bevetettek

Az olasz fél hadihajókat és helikoptereket vetett be az akció során. A Norman Atlanticon 45 olasz utazott, a kimentett olasz utasok egy csoportját, közöttük több csuromvizes gyereket és egy gyermekét váró nőt a dél-olasz Pugliába szállították.

Tankerek ütköztek Ravenna mellett

Katasztrófa történt korábban Ravenna közelében is: a sűrű köd és egy műszaki hiba okozhatta, hogy egy török és egy közép-amerikai, Belize-i felségjelzésű teherhajó összeütközött az Adriai-tengeren.

A 87 méter hosszú török teherhajó az ütközés után elsüllyedt, most már csak egy része látszik ki a tengerből. A másik, 97 méteres vízi jármű sértetlenül vészelte át a balesetet. Környezeti katasztrófától nem kell tartani, mivel egyik hajó sem szállított mérgező, káros anyagokat - állítja Fabrizio Matteucci, Ravenna polgármestere.

Az egyik kimentett tengerész Forrás: AFP/Fabrizio Zani

Halottak is vannak

A török hajó 11 fős legénysége a roncsba kapaszkodott az ütközés után - közülük négyen eltűntek, mire az olasz tűzoltóság és rendőrség hajói a helyszínre érkeztek, egy ember még a vízben, másik társa a kórházba szállítás közben vesztette életét.