A kezüket nem vágták le, de újabb lehetőséget nem kapnak

Meggyes Tamás, fideszesek ügyészségi eljárás alatt
Parlamenti ülésnap, parlament, Meggyes Tamás mobiltelefonál
Vágólapra másolva!
A botrányhős, a zugírász, az asszonyverő, a közpénzből kirándulók – ők azok a fideszes parlamenti képviselők, akiknek meggyűlt a bajuk a törvénnyel. A Fidesz korábban azt ígérte, keményen fellép a hibázó képviselőivel szemben, nyilvánosan eddig csak az élettársát félholtra verő Balogh Józseftől határolódtak el.
Vágólapra másolva!

Meggyes Tamás fideszes parlamenti képviselőt, Esztergom korábbi polgármesterét gyanúsítottként hallgatták ki – közölte hétfőn a Központi Nyomozó Főügyészség. A legfőbb ügyész még októberben kezdeményezte a politikus mentelmi jogának felfüggesztését hűtlen kezelés gyanúja miatt. Az Országgyűlés ehhez november 20-án járult hozzá, a javaslatot a kormánypárti képviselők is megszavazták.

A nyomozás életbiztosítási szerződések miatt indult, amelyeket az esztergomi önkormányzat 2003-ban kötött Meggyes Tamás polgármester és az alpolgármesterek részére. A díjakat az önkormányzat fizette be. A biztosítások kedvezményezettje az önkormányzat volt, 2007-ben ezt – valószínűleg törvénytelenül – a fideszes városvezetők javára módosították. A pénzből 2010-ben 13,5 milliót fizettek ki a két alpolgármesternek. Az összeget később a politikusok visszafizették, az ügyészség azonban nyomozást indított.

Egy teljesen új világot kell kezdeni, az elsőnek, aki belenyúl a pénztárba, annak le fogjuk vágni a kezét – mondta Pokorni Zoltán még a kormányváltás előtt, 2010 márciusában. A múlt héten szintén a Fidesz alelnöke beszélt arról, hogy nem fogják tolerálni azokat a törvénysértéseket, amelyeket a kormánypárti politikusok követnek el. Pokorni egy mohácsi lakossági fórumon úgy fogalmazott: „Az elszámoltatás hatását sokkal fontosabbnak tartom a most hatalmon lévő fideszesekre.”

Eddig ritkán fordult elő, hogy a Fidesz látványosan elhatárolódott volna azoktól a fideszesektől, akiket bűncselekmény elkövetésével gyanúsítottak meg a hatóságok. Ezt egyedül az élettársát félholtra verő Balog József esetében tették meg. Összeszedtük, hogy a kormánypárti frakciókból kinek és miért gyűlt meg a baja a törvénnyel.

  • A botrányhős: Meggyes már a meggyanúsítása előtt is gondot okozott a Fidesznek. A képviselő-testületben többséget szerző fideszes képviselők, illetve az ellenzék támogatásával megválasztott Tétényi Éva polgármester között álló háború alakult ki Esztergomban. A konfliktus állomásairól rendszeresen beszámolt az országos sajtó. Bár a Fideszben berzenkedtek amiatt, hogy Orbán nem teszi helyre Meggyest, nyilvánosan a kormánypárt nem határolódott el a politikustól. A tavaszi parlamenti választáson azonban Meggyes helyett Völner Pált, az NFM-államtitkárt indítja egyéniben a párt Esztergomban.

  • Az asszonyverő: Balogh József egykori fideszes képviselő élettársa 2013 áprilisában került kórházba, a nő azt állította, hogy a férfi megverte. A politikus ezt tagadta, azt mondta: a nyolcvankilós vak komondor kutyájuk lökte fel a nőt, aki elesett, és beverte a fejét. A Fidesz néhány nap múlva elhatárolódott a képviselőtől, aki kilépett a frakcióból, de parlamenti mandátumát megtartotta. Az ügyészség novemberben közölte, a politikust súlyos testi sértés gyanúja miatt hallgatták ki. Balogh 2010-ben Kecskeméten egyéniben szerzett mandátumot, a Fidesz helyette tavasszal Salacz László ügyvédet indítja.

  • A zugírász: Az ügyészség tavaly júniusban emelt vádat Horváth Zsolt Veszprém megyei fideszes parlamenti képviselő ellen zugírászat miatt. A ügyészség pénzbírság kiszabását kérte, az Országgyűlés a politikus mentelmi jogát 2011 decemberben függesztette fel. Horváth kültagja volt annak a bt.-nek, amely 2005–2007 között jogi tanácsadásra szerződött a veszprémi kistérségi többcélú társulással. Az ügyészség szerint Horváth ebben az időszakban nem végezhetett volna jogtanácsosi munkát, mert nem volt jogász végzettsége. A politikus 2010-ben egyéniben szerzett mandátumot, tavasszal nem indítják el újra.

  • A kirándulók: Tizenkét fideszes megyei közgyűlési elnök 2011 végén az Atlanti-óceán közepén fekvő Azori-szigetekre utazott, hogy részt vegyenek az Európai Régiók Gyűlésén. Az utazást, az ellátást a meghívottaknak, azaz a súlyosan eladósodott megyéknek kellett fizetniük. A részt vevők közül többen parlamenti képviselők is egyben, például Becsó Zsolt és Szűcs Lajos. Lázár János, aki akkor a Fidesz frakcióvezetője volt, leszúrta képviselőket, de jelezte: az utazást etikai és nem jogi jellegű ügynek tekinti. Az ügyben nyomozás indult, azt azonban bűncselekmény hiánya miatt megszüntették. A két érintett politikus így 2014-ben is megmérettetheti magát.