Kész a baloldali közös lista

2014.02.12. 14:57

A baloldali pártok szerdán véglegesítették, és nyilvánosságra is hozták a közös listájukat, amelyet - ahogy azt már bejelentették - az öt párt elnökei vezetnek. A listán 42 MSZP-s szerepel az első hatvanban, Bajnai Gordon pedig parlamentbe viszi az OTP egykori közgazdászát.

A helyek elosztárásról a baloldali pártok már januárban megállapodtak, most a névsort kellett jóváhagyni. Az első hatvan helyen - amely a baloldali politikusok szerint befutó lehet - egyértelmű az MSZP fölénye: 42 szocialista, 9 Együtt-PM-es, 6 DK-s jelölt szerepel és 3 a Liberálisoktól.

Az Együtt jelöltjei közül öten az utolsó harmadban (40–60. hely) kapnak lehetőséget, az első negyvenben Bajnain és Szabón kívül csak két Együtt-PM-es lesz (16. és 36. hely).

Az MSZP január végi kongresszusán döntött arról, hogy a tavaly elfogadott MSZP-s lista sorrendje érvényes a közös listán. Erről most hiányzik Simon Gábor, aki múlt héten kilépett a pártból, miután kiderültek az eltitkolt milliói.

Az Együtt Bajnain kívül Kónya Péter Szolidaritás-elnököt, Pápa Leventét, az OTP egykori közgazdászát, Szelényi Zsuzsát és a Millás Gulyás Józsefet tette a listára az első hatvanba. A PM-ből Szabó Tímea mellett Scheiring Gábor és Karácsony Gergely került befutónak ítélt helyre. A DK-ból Gyurcsány mellett Molnár Csaba, Vadai Ágnes, Varju László, Niedermüller Péter és Bauer Tamás került az első hatvanba.

A teljes listát itt találja.

Ők szerepelnek az első harmincban
 1. Mesterházy Attila (MSZP)
 2. Bajnai Gordon (Együtt-PM)
 3. Gyurcsány Ferenc (DK)
 4. Fodor Gábor (MLP)
 5. Szabó Tímea (Együtt-PM)
 6. Botka László (MSZP)
 7. Tóbiás József (MSZP)
 8. Gúr Nándor (MSZP)
 9. Harangozó Tamás (MSZP)
 10. Molnár Zsolt (MSZP)
 11. Lukács Zoltán (MSZP)
 12. Hiller István (MSZP)
 13. Kunhalmi Ágnes (MSZP)
 14. Velez Árpád (MSZP)
 15. Szakács László (MSZP)
 16. Kónya Péter (Együtt-PM)
 17. Korózs Lajos (MSZP)
 18. Legény Zsolt (MSZP)
 19. Molnár Csaba (DK)
 20. Bangóné Borbély Ildikó (MSZP)
 21. Varga László (MSZP)
 22. Tóth Bertalan (MSZP)
 23. Demeter Márta (MSZP)
 24. Harangozó Gábor (MSZP)
 25. Heringes Anita (MSZP)
 26. Vadai Ágnes (DK)
 27. Józsa István (MSZP)
 28. Tukacs István (MSZP)
 29. Bárándy Gergely (MSZP)
 30. Teleki László (MSZP)