Rémisztő hullámvasutazást élt túl az LMP

schiffer andrás, lmp, választás 2014
Vágólapra másolva!
Az LMP ugyan 2010-es eredményéhez képest nagyot rontott, vezetői azonban így is győzelemként tekintenek arra, hogy elérték az 5 százalékos parlamenti küszöböt. Hogyan értékelik az eredményt a pártban?
Vágólapra másolva!

Összesen 4,8 millió szavazatot adtak le vasárnap a parlamenti választáson. Ezek között volt 11 ezer olyan szavazat, amiért az LMP valószínűleg örökké hálás lesz. Ennyivel lépték ugyanis túl az 5 százalékos küszöböt, ez pedig lehetővé tette számukra, hogy a következő négy évben is ott legyenek a parlamentben.

Az öröm azért is lehetett nagy, mert a párt két társelnökének, Schiffer Andrásnak és Szél Bernadettnek szinte a nulláról kellett újraépítenie az LMP-t. 2013-ban, a Párbeszéd Magyarország képviselőinek kiválása után a közvélemény-kutatásokban még rendre 1 százalék körül szerepelt a párt.

Az LMP politikusai most keveset mondanak arról, hogy ezt hogyan csinálták, de büszkék az eredményre. „Már önmagában az erőt jelez, hogy bejutottunk, hogy lesz egy ötfős frakciónk. Így bekerült a parlamentbe egy párt, amelyik markáns alternatívát kínál a régi politikai elit mindkét oldalával szemben, és továbblépési lehetőséget is kaptunk ezzel” – mondta Szél Bernadett.

De hová tűnt az a több mint 130 ezer szavazat?

Viszont bármennyire örülnek is a bejutásnak, a párt listájára a jelenlegi adatok szerint 130 ezerrel kevesebb szavazat érkezett, mint a 2010-es választás első fordulójában, tehát nagyobb arányban csökkent a támogatottságuk, mint amennyivel a választási részvétel zuhant a négy évvel ezelőttihez képest. Valószínűleg a párt vidék felé fordulása miatt, darabszámban a legtöbb szavazatot a fővárosban veszítette az LMP, itt 42 ezerrel kevesebben voksoltak rájuk, ez 35 százalékos csökkentést jelent 2010-hez képest. Ennél is van azonban rosszabbul szereplő megye: Nógrádban 52 százalékkal kevesebben támogatták őket. 2010-hez képest erősödni sehol nem tudtak.

„Ne 2010-zel hasonlítsuk össze a mostani eredményt, hanem a tavalyi támogatottságunkkal” – mondta erre Szél Bernadett, utalva arra, amikor még egy százalék körüli támogatottságot mutattak nekik a felmérések. Schiffer András az Origónak azt mondta, nem gondolja, hogy a hiányzó szavazatokat az LMP-ből kiváló Párbeszéd Magyarországért politikusai vitték volna el.

„Akik tőlünk kiszakadtak, azok alig vittek el szavazatot. Néhány liberális szavazónk már Bajnai Gordon 2012 őszi visszatérésekor átpártolhatott a volt miniszterelnökhöz, de közülük sokan vissza is tértek a mostani választásra” – mondta Schiffer, de megjegyezte azt is, hogy „akik szétverték az LMP-frakciót, azokat komoly felelősség terheli azért, hogy ezen a választáson az alkotmányos ellenzék kevesebb szavazatot kapott, mint 2010-ben.” Schiffer azt nem akarta részletezni, hogy pontosan kiket ért a frakció szétverői alatt.

A Párbeszéd Magyarországért kétségkívül rosszabbul járt a választási kampányban és a választáson, mint az LMP, Schifferéknek ugyanis egészen biztosan lesz frakciójuk, míg a PM-ből csak egyetlen politikus, Szabó Tímea szerzett parlamenti mandátumot a baloldali összefogás listájáról.

A PM-nél nem kívánták kommentálni az LMP eredményét, azonban a párt környezetében többen zúgolódnak amiatt, hogy az országban 11 olyan választókerület van, ahol a baloldal és az LMP együtt több szavazatot kapott, mint a fideszes jelölt. Szerintük így összefogás esetén lett volna lehetőségük a fideszes jelölt legyőzésére. Ilyenek Karácsony Gergely és Somfai Ágnes (mindketten az LMP-ből kiváló PM-esek) választókerületei is, de a Belvárosban is meghaladták Rogán Antal támogatottságát Schiffer András és a baloldali jelölt, Kerék-Bárczy Szabolcs szavazatai.

„Nem akarom kommentálni, hogy a PM-ben hogyan nyalogatják a sebeiket” – mondta Schiffer, amikor erről próbáltuk kérdezni.

Merre tovább?

Az LMP 5 képviselőt küld a parlamentbe (az előző ciklust 16 fős frakcióval kezdték, és 7-tel fejezik be), amivel arányaiban a választási rendszer legnagyobb vesztesének számít. 5,2 százalékos listás támogatottsága ellenére ugyanis csak a parlamenti helyek 2,5 százalékát birtokolja.

Viszont ezt az öt helyet sem országosan ismert politikusokkal töltötték fel. Szél Bernadett és Schiffer András társelnökök mellett a bajai Ikotity István, Sallai Róbert Benedek és Schmuck Erzsébet alkotja majd a frakciót. Sallai Jász-Nagykun-Szolnok megyei biogazdálkodó, Ikotity középiskolai tanár, vállalkozó és Bács-Kiskun megyei helyi politikus, Schmuck Erzsébet pedig jelenleg az Ökopolisz Alapítvány társelnöke, a Medgyessy-kormányban pedig a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára volt. Mindhárman az LMP alapító tagjai.

Arról, hogy pontosan hogyan fog működni a frakció, és milyen lesz a munkamegosztás a képviselők között, sem Szél Bernadett, sem Schiffer András nem tudott még beszámolni, előbbi szerint mindez csak a hét második felében, az LMP szerdai választmányi ülése után kezd majd körvonalazódni. Schiffer András annyit jegyzett meg, hogy mivel a kisebb parlament kisebb frakciókkal is jár, valószínűleg nem engedhetik meg maguknak, hogy szakpolitikusokként dolgozzanak a parlamentben, valószínűbb, hogy mind az öt képviselő úgynevezett generalista lesz, vagyis több témával is fog foglalkozni. „Külön oktatáspolitikusunk vagy külpolitikai felelősünk a frakcióban nem lesz, de mindegyik képviselőnk alkalmas generalistának” – mondta a társelnök. Szél Bernadett is hasonlóan vélekedett: „működőképes frakciónk lett, szép teljesítményekre leszünk képesek”.

Schiffer még a kampányidőszak végén, az Origónak adott interjújában beszélt arról, hogy újra kell gondolniuk az LMP döntéshozatali mechanizmusait, ugyanis 2008 óta hurcolnak magunkkal egy „olyan szerkezetet, ami a bázisdemokrácia teljes félreértésén alapul”. Erről az átalakulásról azonban most nem mondott részleteket. „A választások utáni nap a pihenésé volt, erről majd hónapok múlva tudunk beszámolni” - mondta.