Két polgármester harca öt új kazán miatt

rendőr nyomozás
Valószínűleg gázrobbanás okán leégett ház a 18.kerületben
Vágólapra másolva!
Új kazánokat szerelnek be több intézménybe a Heves megyei Csányon, amelyekért közel 60 millió forintot kell fizetnie az önkormányzatnak, holott az új polgármester szerint ennek a töredékéért, 10 millió forintnál is kevesebbért meg lehetett volna oldani a dolgot. Miért nem volt közbeszerzés? Hogyan lehet, hogy az új kazánok után a fűtésköltség durván megemelkedett? És miért nem képes tisztázni két és fél éve ezeket a kérdéseket a rendőrség?
Vágólapra másolva!

Megorrolt egymásra és egy közösségi oldalon is vitába keveredett a Heves megyei Csány polgármestere és egykori jegyzője, de a falu vezetője haragban áll a korábbi polgármesterrel is. A viszonyok egy évekkel ezelőtti fűtéskorszerűsítési projekt miatt mérgesedtek el, ami miatt a mostani polgármester feljelentést is tett.

Az ügy egy külső szemlélő számára nem tűnik túl bonyolultnak, de a rendőrség nincs a helyzet magaslatán: az ügyészségnek már háromszor kellett utasítást adnia a nyomozás folytatására.

Öt kazán, két polgármester

Csány vezetése még 2010-ben, fél évvel az önkormányzati választások előtt szereltetett be új gázkazánokat az általános iskolába, az óvodába és a polgármesteri hivatalba. Egy nem Heves megyei székhellyel rendelkező hőszolgáltató céggel kötöttek szerződést, és annak értelmében 12 év alatt alapdíjként – lényegében a kazánokért és a telepítésükért – csaknem 60 millió forint fizetnek ki. Ezen felül még az elfogyasztott gáz díját is bevasalja a településen a hőszolgáltató vállalkozás.

2010 őszén új vezetője lett a kétezer lakosú Csánynak. Medve István sokallta az önkormányzatot terhelő költségeket, elhibázott és szabálytalan projektről beszélt, és hibáztatta elődjét, Morvai Istvánt, valamint a törvényes működésért felelős akkori jegyzőt. Az új településvezető 2011 novemberében feljelentést tett az ügyben, de talán arra számított legkevésbé, hogy legnagyobb ellenfele nem is az általa hibáztatott két személy lesz, hanem a rendőrök.

Az épületre amúgy is ráférne a tatarozás Forrás: Medve István

Új kazánok, drágább fűtés?

Medve István több dolgot is szóvá tett feljelentésében. Szerinte durván túlárazott szerződést írt alá a korábbi csányi vezetés. A mostani polgármester felkért egy épületenergetikai, fűtéstechnikai szakembert, aki az igazságügyi szakértői névjegyzékben is szerepel. Ő arra jutott, nagyjából 9 millió forintból is ki lehetett volna hozni a beruházást, szemben azzal a közel 60 millió forinttal, amelyet alapdíjként, fix összegként 12 évre elosztva, voltaképpen a beruházás ellenértékeként a hőszolgáltató cég kiszámláz Csánynak.

Ráadásul ahelyett, hogy olcsóbbá vált volna a fűtés a korszerűsítés után, a három, új kazánnal felszerelt intézmény fűtésköltsége még 45-87 százalékkal meg is emelkedett, aminek fő oka a borsos alapdíj. A sok tízmillió forintból arra már nem tellett, hogy a kazánok mellett a régi radiátorokat, csöveket, nyílászárókat is lecserélje az önkormányzat, vagy esetleg külső szigeteléssel takarítson meg fűtésköltséget, holott volt a közelben olyan település, ahol ezeket is kihozták a csányihoz hasonló, 60 milliós összegből. Nem is beszélve arról, hogy mindezekre akkortájt két uniós pályázaton is lehetett volna nyerni támogatást, a település mégsem élt ezekkel, hánytorgatta fel az új polgármester.

Az akkori településvezetés nem írt ki közbeszerzést. Medve István megkérdezte erről a Közbeszerzési Döntőbizottságot és a Heves Megyei Kormányhivatalt, és ők is úgy látták, hogy kellett volna a közbeszerzési eljárás. Ám mivel rég eltelt a jogorvoslatra nyitva álló egyéves határidő, szankcionálni már nem lehetett a törvényes működésért felelős akkori jegyzőt. Nem csak közbeszerzést nem írt ki az akkori vezetés, de nem is versenyeztette meg cégeket: csak egyetlen – a megbízást elnyerő – vállalattól kért ajánlatot, emiatt is szaladhatott el az ár az új polgármester szerint.

Mindez azonban csak a töredéke az új polgármester által visszásnak tartott furcsaságoknak. Állítja, nem készült semmiféle előzetes számítás, hatástanulmány arról, hogy mikorra hozza be a beruházás az árát, a céggel kötött szerződésbe nem foglalták bele követelményként, mekkora megtakarítást biztosítanak az új kazánok. A szerződésekben pedig magas kivásárlási árat írtak elő, így az önkormányzatnak mélyen a zsebébe kellene nyúlnia, ha meg akarná szüntetni a szerződést a 12 év letelte előtt.

Szerinte a szerződéskötésre a korábbi polgármestert felhatalmazó képviselő-testület tagjait megtéveszthették, mert ők nem is látták a szerződést, így annak a település számára kirívóan előnytelen voltával nem is lehettek tisztában. Az akkori polgármester csak egy vázlatos árajánlatot ismertetett a képviselőkkel, mondja Medve, aki arra is tett utalásokat, hogy a képviselő-testületi ülés jegyzőkönyvével is gondok voltak. Azért is érthetetlen a két, 2009 végén és 2010 elején megkötött szerződés, mert az önkormányzatnak volt akkor bő 50 millió forintnyi pénzmaradványa, és bankbetétben is tartott 30 milliónál többet, vagyis, érvel Medve István, bőven futotta volna ebből 9 millió arra, amennyiért szerinte ezt a projektet le lehetett volna bonyolítani.

A 60 milliós kazánok Forrás: Medve István

Háromszor lezárt nyomozás

Az ügy felgöngyölítésére a Csánytól tíz kilométerre fekvő város, Hatvan rendőrkapitányságát kérték fel. Ám háromnegyed évvel a 2011 novemberében kelt feljelentés után bűncselekmény hiányára hivatkozva lezárták a nyomozást. Majd még kétszer így tettek.

Közben Medve István egyre részletesebb panaszokat írt a nyomozást felügyelő hatvani ügyészségnek, rámutatva arra, a hatvani rendőrök milyen, olykor az ügyészség által is felvetett kérdéseket nem tisztáztak az eljárás során. A hatvani ügyészség kétszer a polgármesternek adott igazat, kiemelve, mely kérdéseket nem válaszolt meg a rendőri eljárás, és a nyomozás folytatására utasította a hatvani rendőröket. A rendőrök mindig valamivel kiegészítették az első határozatukat, de a végső következtetésüket nem másították meg. Nem így a hatvani ügyészség, amely harmadszorra, 2013 márciusában már elutasította a polgármester panaszát, ezzel lényegében lezártnak tekintette az ügyet.

Medve István azonban ebbe sem nyugodott bele, és a Transparency International (TI) Magyarország segítségét kérte. „A TI felkarolta az ügyet, mert azt láttuk, hogy a nyomozó hatóság nem tett meg mindent az ügy teljes körű és hiánytalan felderítése, illetve a bizonyítékok összegyűjtése érdekében” – mondja Ligeti Miklós. A TI magyarországi jogi igazgatója szerint a rendőrség nyomozási teljesítménye elégtelen volt, azt sem lehetett eldönteni, hogy valóban történt-e hűtlen vagy hanyag kezelés, hivatali visszaélés, vagy okirat-hamisítás.

A TI legfőbb ügyészhez írt levelének lett foganatja. Az ügyet áttették a Heves Megyei Főügyészség felügyelete alá, amely a hatvani ügyészség határozatát felülbírálva újra elrendelte a nyomozást. A Heves Megyei Főügyészség osztotta a TI álláspontját, indoklásában hangsúlyozza, hogy „az ügyben keletkezett iratokat hivatalból felülvizsgálva megállapítom, hogy a nyomozó hatóság nem tett meg mindent a tényállás teljes körű felderítése érdekében”. Olyan cselekmények maradtak el, amelyek hiányában nem lehetett megalapozottan dönteni arról, hogy terhel-e bárkit büntetőjogi felelősség az ügyben – írta a megyei főügyészség.

Azóta egy év telt el, a nyomozás még folyik. A nyomozással tavaly áprilisban a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságot bízták meg, de két hónap múlva már egy másik megyébe, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányságra tették át az ügyet, a nyomozás határideje pillanatnyilag – amint azt a Heves Megyei Főügyészségtől megtudtuk – ez év június eleje. Az elmúlt egy évben tanúkat hallgattak ki, iratokat szereztek be, különböző hatóságokat kerestek meg a rendőrök, de többet sem a főügyészség, sem a Heves, sem a Jász-Nagykun-Szolnok megyei rendőrség nem árult el.

Vélelmezett becsületsértés

Szerettük volna megkérdezni az ügyről és Medve István vádjairól a másik két érintettet. A volt jegyző azzal hárította el a beszélgetést, hogy folyamatban levő ügyről van szó, nem nyilatkozik. A volt polgármester annyit mondott, hogy Medve István olyan valótlan állításokat fogalmazott meg, amelyek csak részben fedik a valóságot, de a volt településvezető részletekbe nem akart belemenni. Jól jelzi, mennyire elmérgesedett a viszony a két polgármester között, hogy Morvai a lehetőséget keresi, hogy becsületsértés miatt feljelentést tegyen Medve ellen.

A kazánokat kicserélő és hőszolgáltatást végző céget is megkerestük, ott csak annyit mondott az ügyvezető, hogy folyamatban van a nyomozás, és nem nyilatkozott.