Még pár óráig kérhetik a névjegyzékbe vételüket az uniós polgárok

Vágólapra másolva!
Az EP-választáson nemcsak a magyar állampolgárok, hanem - ha kérik - azok az uniós polgárok is szavazhatnak, akiknek Magyarországon van lakóhelyük. Pénteken 16 óráig van erre lehetőségük.
Vágólapra másolva!

Pénteken 16 órakor lejár a határidő, a Magyarországon lakóhellyel rendelkező, nem magyar állampolgárságú európai uniós polgárok ezt követően már nem kérhetik névjegyzékbe vételüket a május 25-i európai parlamenti (EP-) választásra. Az EP-választás sajátossága, hogy nemcsak a magyar állampolgárok, hanem - ha kérik - azok az uniós polgárok is szavazhatnak, akiknek Magyarországon van lakóhelyük.

A Magyarországon lakóhellyel rendelkező több mint 107 ezer európai uniós állampolgárt január végéig tájékoztatta a Nemzeti Választási Iroda (NVI) arról, hogy az EP-választáson választójogukat hazájuk helyett Magyarországon is gyakorolhatják. Ha a magyarországi pártok által állított listára akarnak szavazni, a lakcímük szerinti polgármesteri hivatalban működő helyi választási irodától kérhetik ma 16 óráig a névjegyzékbe vételüket személyesen vagy levélben. A kérelmet online is be lehet nyújtani a www.valasztas.hu oldalon. Lehetőség van arra, hogy az online regisztrálók angol, német vagy francia nyelven regisztráljanak.

Az NVI nyilvántartása szerint eddig több mint hatezer uniós polgárt vettek fel a névjegyzékbe. A névjegyzékbe vétel lezárulta után az uniós országok választási szervei tájékoztatják egymást arról, hogy állampolgáraik melyik országban kérték névjegyzékbe vételüket. Ilyenkor anyaországában törlik a választót a névjegyzékből, így akadályozzák meg, hogy valaki több helyen szavazzon.

Akit felvettek a magyarországi névjegyzékbe, május 15-én 16 óráig kérheti, hogy töröljék a névjegyzékből, ha mégis az anyaországában akar szavazni. A legutóbbi, 2009. évi EP-választás előtt ugyancsak több mint százezer felhívást küldött ki az Országos Választási Iroda (az NVI jogelődje) a Magyarországon lakóhellyel rendelkező, nem magyar állampolgárságú európai uniós polgároknak. A megkeresettek közül akkor 5600-an vetették fel magukat a névjegyzékbe. A 2004-es EP-választás előtt húszezer felhívást küldött ki az Országos Választási Iroda a Magyarországon lakóhellyel rendelkező, nem magyar állampolgárságú európai uniós polgároknak. A megkeresettek közül csaknem kétezren vetették fel magukat a névjegyzékbe.