Hét államtitkárrá lett polgármester búcsúzik városától

2014.06.12. 16:00

Államtitkári kinevezése miatt hét polgármesternek is le kell mondania városvezetői posztjáról, hogy megszüntessék az összeférhetetlenséget.

Zombor Gábor kecskeméti polgármester a város csütörtöki közgyűlésén már be is jelentette, hogy június 24-étől megbízott polgármester viszi tovább a feladatait. Belőle az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkára lett.

Zsigó Róbert Baja éléről távozik a Földművelésügyi Minisztériumba, ahol az élelmiszerlánc-felügyeletért tartozik majd felelősséggel június 15-től. Ugyancsak az agrártárcához igazol Nagy István, mosonmagyaróvári polgármester.

Szabó Zsolt hatvani polgármester a fejlesztési minisztérium államtitkára lett, ő is már csak június közepéig vezeti a várost. Július 1-jéig marad Nyíradony élén Tasó László, aki húsz év után köszön le.

A vasárnaptól belügyminisztériumi államtitkár Pogácsás Tibornak – 1998 után – a monori polgármesteri széket kell otthagynia.

Ugyancsak le kell mondania polgármesteri posztjáról a Bonyhádot tizenkét éve vezető Potápi Árpád Jánosnak, aki a Miniszterelnökségen a nemzetpolitikáért felel majd államtitkárként.

A választási eljárási törvény szerint nem lehet időközi polgármester-választást kitűzni az általános önkormányzati választás évének április 1. napja és a helyhatósági választás közötti időpontra. Így Kecskeméthez hasonlóan – ahol már be is jelentették – várhatóan a többi városban is megbízott polgármester veszi át az ügyek intézését.