Nem nyilvános, és az V. kerületi önkormányzat nem is adja ki azt az értékbecslést, amely alapján egy "árleszállítást" követően végül 19 millió forintért juthatott Szentgyörgyvölgyi Péter alpolgármester egy olyan lakáshoz, amelynek piaci értéke elérheti a 44 millió forintot.

Tisztázatlan, a nyilvánosság számára nem követhető módon nyújtott az V. kerületi önkormányzat hatmillió forint "extra kedvezményt" az általa bérelt önkormányzati lakás idén februári megvásárlásához az akkor még a kerületi vagyonkezelő cég ügyvezetőjének. Szentgyörgyvölgyi Pétert néhány hónappal később, júniusban, a távozó Puskás András helyére választották alpolgármesternek, és Rogán Antal után ősszel őt indítja a Fidesz-KDNP a polgármesteri posztért a választáson.

19 milliós tartozást írt be

Azt, hogy pontosan mennyit fizetett vételárként az V. kerület elit részén, a Szerb utcában található, és évek óta általa bérelt önkormányzati lakásért Szentgyörgyvölgyi Péter, arra a Facebook-profiljában általa közzétett - alpolgármesterré választása után 30 nappal kötelezően leadandó - vagyonnyilatkozatból lehetett következtetni.

Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület alpolgármesterének vagyonnyilatkozataForrás: Origo

Abban feltüntette az V. kerületi, 110 négyzetméteres társasházi lakást is, amelynek vásárlás révén lett kizárólagos tulajdonosa. Azt nem írta oda, hogy mikor. A dokumentumban szereplő másik három ingatlannál precízen feltüntette a vásárlás vagy ajándékozás évszámát, sőt még azt is, hogy haszonbérlettel terheltek-e. Szintén az V. kerületben van egy 99 négyzetméteres társasházi lakása, ami 2002-ben ajándékozás révén lett felerészben az övé, továbbá egy IX. kerületi, 31 négyzetméteres garzon, ami 2007-ben vásárlással került felerészben a tulajdonába, valamint egy bakonybéli földterület a rajta álló gazdasági épülettel, amit 2011-ben vett meg.

Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület alpolgármesterének vagyonnyilatkozataForrás: Origo

A vagyonnyilatkozat másik oldalán Szentgyörgyvölgyi a tartozások címszó alatt "egyéb közlendőként" jegyezte meg, hogy van tartozása: "önkormányzat felé: 19 102 500 Ft." Ebből a bejegyzésből azonban az nem derül ki, hogy a Szerb utcai lakásért összesen mennyit fizetett. Erre vonatkozó kérdésünkre az önkormányzat azt válaszolta: "Szentgyörgyvölgyi Péter a lakását 2014. február 24-én vásárolta meg, a vagyonnyilatkozatban is feltüntetett 19 102 500 forintért. Ez az értékbecslés során megállapított 25 470 000 forint forgalmi érték 75 százaléka."

Egyenlők és egyenlőbbek?

Juhász Péter, az Együt-PM politikusa - aki várhatóan Szentgyörgyvölgyi ellen indul ősszel a polgármesteri posztért - júliusban többször feszegette az alpolgármester lakásügyét. Közéleti fellépései után az önkormányzat mindig úgy reagált, hogy az alpolgármester a jogszabályokban biztosított minimális kedvezményt kapta lakásának megvásárlásakor. Ugyanannyit, amennyi a kerületben bármely régi bérlőnek jár, vagyis a piaci ár 75 százalékáért jutott hozzá lakásához - tették hozzá.

Persze nem mindegy, hogy mekkora az értékbecslésben szereplő ár, amiből lejön a mindenkire érvényes 25 százalék kedvezmény. Mivel az utcában és a környéken egy hasonló méretű lakást 40-60 millió forint lehet megvenni az ingatlanhirdetések szerint, kikértük az önkormányzattól az értékbecslést és a lakás eladásáról döntő bizottsági határozatokat. Az értékbecslést nem adták ki, és a határozatoknak is csak a kerületi honlapon elérhető, kivonatos változatát ajánlották böngészésre.

A lakás értékesítéséhez hozzájáruló tavaly decemberi bizottsági határozatForrás: Origo

Meg is találtuk az önkormányzat Tulajdonosi és Elidegenítési Bizottságának (TEIB) tavaly december 12-i üléséről készült fenti kivonatot. Ez nem az ülés teljes jegyzőkönyve, csak a konkrét döntésekről szóló, pár soros határozatok kivonata. Köztük van a 800-as sorszámú TEIB-határozat, amely anonimizálva - a személyes adatokat kitakarva - tartalmazza a Szerb utca 9-es számú ház lakásának értékesítését. Szerepel benne az önkormányzat által is hivatkozott 25,47 milliós forgalmi érték, és a 25 százalékos kedvezménnyel csökkentett 19,1 milliós vételár.

Van ám ennek előzménye is

Csakhogy a határozatból kiderül, hogy a bizottság nem először foglalkozott a lakás értékesítésével: tavaly decemberben egy másfél évvel korábbi döntését módosította. Visszakeresve a hivatkozott eredeti, 372/2012-es bizottsági határozatot, kiderült, hogy abban ugyanennek a lakásnak a forgalmi értékét még majdnem nyolcmillió forinttal magasabb összegben, 33,6 millió forintban határozták meg.

A másfél évvel korábbi, nagyobb összegről szóló eredeti határozatForrás: Origo

Ez alapján a 2012. július 13-i határozat szerint a kedvezménnyel csökkentett vételár mintegy hatmillió forinttal több, 25,2 millió lett volna. Ugyanebből az eredeti döntésből derül ki, hogy a lakásvásárlási kérelmet benyújtó bérlő élni kívánt azzal, a 25 százalékos vételár-kedvezmény mellett szintúgy minden más, lakását megvásárló bérlőt megillető lehetőséggel, hogy "a vételár megfizetését 25 éves kamatmentes részletekben kívánja teljesíteni".

A kivonatos jegyzőkönyvek semmilyen konkrétumot, de még csak utalást sem tartalmaznak arra, hogy mi indokolta a forgalmi érték, és ezzel együtt a lakás vételárának jelentős csökkentését. Az sem világos, hogy a két eltérő időpontban két különböző értékbecslés készült-e - és egyáltalán, ezeket ki készítette -, vagy a tulajdonosi bizottság saját hatáskörben döntött később az eredeti értékbecslés figyelmen kívül hagyásáról, és a forgalmi érték módosításáról.

Feltűnő értékaránytalanság

Már az első, magasabb forgalmiérték-becslés is a környéken tapasztalható piaci árak alsó negyedébe pozicionálta a Szentgyörgyvölgyi által bérelt lakást, annak 305 ezer forintos négyzetméterárával. A módosított forgalmi érték szerint végül a vételkor irányadó ár ennél is kedvezőbb, 231 ezer forint lett négyzetméterenként. Ezek pedig még a 25 százalékos bérlői kedvezmény beszámítása nélküli árak.

Szentgyörgyvölgyi PéterForrás: Facebook

Az ingatlanhirdetésekben ezeknél jóval magasabb kínálati árakkal találkozni. Az V. kerület frekventált részein nem ritka a félmilliós négyzetméterár sem, de a csendes Szerb utcában és környékén is több lakás négyzetméterára meghaladja a 400 ezer forintot. A Duna House Ingatlanközvetítő egyik, a környéket jól ismerő értékesítője az Origónak név nélkül azt mondta: konkrétan a Szerb utcában 280-400 ezer forint közötti négyzetméterárak a reális piaci árak.

Forrás: Szabó Gábor

Még azon lakások négyzetmétere is megér az utcában 280-300 ezer forintot, amelyek erősen felújítandó állapotban vannak, vagy maga a ház állapota kívánnivalót hagy maga után - mondta a szakember. A másik véglet, a 400 ezres négyzetméterár pedig azokra a lakásokra jellemző, amelyek maguk is jó állapotúak, és a ház is felújított, amelyben találhatók - tette hozzá.

Forrás: Szabó Gábor

A Szerb utcai ház Szentgyörgyvölgyi által megvásárolt lakás ára ezek alapján egyértelműen a 400 ezres piaci négyzetméterárhoz kellene közelítsen, hiszen a ház felújított: az önkormányzat 2007-ben 110 millió forintot költött rá, majd 2013-ban újabb 107 milliót a víz- és hőszigetelésre. A Szentgyörgyvölgyi által bérelt lakás maga is jó állapotú lehet, máskülönben aligha kérhetett volna az önkormányzat érte az elmúlt években - ahogy állítja - piaci alapú lakbért.

Havi 65 ezret kell törlesztenie

Szentgyörgyvölgyi tehát valószínűleg mindössze 19 millió forintért jutott hozzá a 110 négyzetméteres, a piacon akár 44 millió forint körüli lakáshoz, ráadásul a vételárat 25 év alatt kell csak törlesztenie, méghozzá kamatmentesen. Ez egyszerű számítás szerint havi 65 ezer forintos részleteket jelent a politikusnak. Ez egy nagyon átlagos budapesti kislakás havi bérleti díjának felel meg. Bár kérdeztük, de az önkormányzat nem válaszolt arra, hogy a 25 év alatti időszakban terheli-e jelzálog az ingatlant. magyarán Szentgyörgyvölgyi Péter, ha úgy gondolja, akkor eladhatja-e azt.

A 65 ezer forint vélhetően egyébként alacsonyabb, mint az a bérleti díj, amit eddig kellett fizetnie az önkormányzatnak, vagyis a következő 25 évben nemcsak kevesebbe kerül az alpolgármester lakhatása, mint eddig, hanem egyszeri jelentősebb kiadás nélkül az övé is lett az ingatlan.

Az alpolgármester az önkormányzat által biztosított kamatmentes részletfizetés lehetőségével ráadásul akár 10-12 millió forintot is megtakaríthat a futamidő alatt egy piaci alapú - 4-5 százalékos THM-mel rendelkező - lakáshitel törlesztőrészleteihez képest. Pedig Szentgyörgyvölgyi ki tudná kifizetni a piaci hitel 100-120 ezres havi törlesztőrészletét is: csak alpolgármesterként havi bruttó 560 ezres jövedelme van.

Helybéli gazdálkodó
Szentgyörgyvölgyi még a kerületi vagyonkezelő cég vezetőjeként, 2012-ben azzal került a hírekbe, hogy egy 30 hektáros szántó bérleti jogát nyerte el a Veszprém megyei Farkasgyepűn 20 évre a Nemzeti Földalapkezelőtől, de Rogán Antal polgármester kérésére végül lemondott a haszonbérletről. "Azért pályáztam, mert nagyon jó lehetőség lett volna. Gyerekkorom óta járok Bakonybélbe, lovakat is tartok itt" - magyarázta akkor a Blikknek, hogy hogyan nyerhetett a helybélieknek kiírt pályázaton - 150 kilométer távolságból.

 

Kocsija, lova és kintlevősége is van

Az alpolgármester friss vagyonnyilatkozatából egyébként nemcsak az derül ki, hogy a Szerb utcai lakás mellett három másik ingatlanban is van résztulajdona. Van például két autója: egy 1984-es Trabant Tramp, amit 2006-ban vásárolt, és egy Mitsubishi Lancer, amit 2010-ben, tízévesen vett meg.

Befektetési jegyben Szentgyörgyvölgyi 9,9 millió forintot tart, emellett takarékbetétkönyben van 100 ezer forintja, továbbá 24 millióval neki tartoznak. Igaz, a lakásának törlesztőrészletei mellett más tartozás is nyomaszthatja: magánszemélyek felé 16 millió forinttal adóssága van.

Vagyonbevallásában a nagy értékű vagyontárgyaknál három lovat sorolt fel. A jövedelemnyilatkozati részből az is kiderül, hogy alpolgármesteri illetményét havi bruttó 112 ezer forintos költségátalánnyal egészíti ki az önkormányzat, miközben a kerületi közterület-felügyelet is havi bruttó 316 ezer forinttal honorálja a munkáját a felügyelet ellenőrzési munkacsoportjában. Összességben tehát 988 ezer forint bruttó bevétele van.

Frissítés: az önkormányzat másra mutogat
Cikkünk megjelenése után az V. kerületi önkormányzat közleményt adott ki, ám abban nem szolgált magyarázattal az értékbecslésben szereplő ár csökkenésére. Azt írták: Szentgyörgyvölgyi lakásának értékbecslését igazságügyi értékbecslő végezte. "Több, mint 2000 egyszerű önkormányzati bérlő esetén pont ugyanígy járt el Belváros-Lipótváros Önkormányzata, ennyien vehették meg hasonló árakon a lakásaikat". Emlékeztetettek továbbá, hogy míg Szentgyörgyvölgyi a becsült ár 75 százalékáért vette meg a lakást, addig korábban - mielőtt szigorították a vonatkozó rendeletet - mások még 50 százalékos kedvezményt kaptak. A mások között két szocialista önkormányzati képviselőt említettek meg névvel és összeggel.