Elhunyt Dudás László Munkácsy-díjas bélyegtervező, aki több mint 200 magyar bélyeget alkotott, az elsőt még 1973-ban. A grafikusművész nyolcvan éves volt. 

Hajót, pénztárgépet is tervezett

Dudás Lászlót hétfőn éjjel érte a halál – tájékoztatta a Bélyegmúzeum az MTI-t. A művész 1935. május 24-én született a Heves megyei Bátorban. Az Iparművészeti Főiskolán 1962-ben diplomázott, mestere Dózsa Farkas András volt. Dizájnerként dunai hajót, mérlegeket és elektronikus pénztárgépet is tervezett. Vállalati arculatterveket készített többek között a Volán és a Danubius szállodalánc számára.

A legismertebb bélyegeket tervezte

A Müncheni Olimpián érmet nyert magyar sportolókról rajzolta első bélyegét még 1973-ban. Ezután már folyamatosan kapta a Magyar Postától a megrendeléseket. Dudás nevéhez fűződnek például a kocsi-, hajó- és repüléstörténeti széria címletei, a forgalmi bélyegek közül pedig a Kastélyok, a Magyar népművészet, valamint a Budapest és a megyék címerei sorozatok.

Dudás László a Bélyegmúzeumban kiállítását rendezi.Forrás: MTI/Balaton József

Több díjjal is elismerték a munkásságát

Dudás László 1991-től az elsők között tervezet számítógéppel bélyegeket. Pályatársai először neki ítélték oda a Dózsa Farkas Andrásról elnevezett szakmai díjat, amelyet 1988-ban vehetett át. A Munkácsy-díjat 1990-ben kapta meg. 1991-ben és 2004-ben a Magyar Posta Művészeti díjával, 2005-ben a Magyar Posta különdíjával tüntették ki. 1994-ben Az év legszebb bélyege-díjat, 1999-ben a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének jubileumi kitüntető jelvényét vehette át.

A Nosztalgia kisvasutak 3 című bélyegsorozat. Tervezte: Dudás LászlóForrás: MTI/Balaton József

A Bélyegmúzeumban 1999-ben és 2010-ben gyűjteményes kiállítással mutatkozott be. Utolsó munkája a 2012-ben kibocsátott Jeles Magyarok című blokk, amelyen Örkény István, Solti György, Ottlik Géza és Szentágothai János portréi láthatók születésük centenáriuma alkalmából.