Életet követelt a műtő felújítása

kórházi várólista, illusztráció, műtőasztal
Vágólapra másolva!
Az orvosi gázellátó műszaki hibája miatt halt meg egy nő tavaly a mosonmagyaróvári Karolina Kórházban. A rendőrség lezárta a nyomozást. Négy ember ellen javasolják a vádemelést.
Vágólapra másolva!

A mosonmagyaróvári Karolina Kórház vezetője 2013. július 26-án jelentette be a rendőrségen, hogy műtét közben meghalt egy beteg. A feljelentés adatai szerint 2013. július 25-én a kórházban, a nőgyógyászati műtét közben komplikáció lépett fel és a 62 éves asszony életét vesztette. Másnap, egy 31 éves nő altatásakor az előző napihoz hasonló tünetek voltak. A műszer a beteg oxigényhiányos állapotát jelezte, ezért az altató orvos a lélegeztető gépről levette. A műtéti beavatkozást kézi lélegeztetéssel végül sikeresen befejezték.

Felcserélték a vezetékeket

A rendőrségi és szakértői vizsgálat megállapította, hogy a betegek altatására használt orvosi gázellátó hibás működése okozta a gondokat, ami az elsőként műtött beteg halálához vezetett. Mint kiderült, a nőgyógyászati műtő felújításakor a gázellátó rendszer vezetékeit felcserélték, az oxigén és az altagógázcsöveket fordítva kötötték be.

Felcserélték a gázellátó rendszer vezetékeit (illusztráció) Forrás: AFP/Philippe Huguen

A felújított műtőt úgy adták át, hogy az orvosi gázellátó rendszer – szabványban előírt - üzembiztossági vizsgálatát elmulasztották, pedig ezzel elkerülhető lett volna a tragédia.

Négyen is hibázhattak

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság az orvosi gázellátó rendszer kiépítéséért és a műszaki átadásért felelős négy műszaki szakember ellen halált okozó foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást lezárta, az ügy iratait vádemelési javaslattal küldte meg a Mosonmagyaróvári Járási Ügyészségnek.