Fidesz: Nincs több akadály a bankok elszámoltatása előtt

Vágólapra másolva!
A Fidesz parlamenti frakciója üdvözli az Alkotmánybíróság döntését. A párt szerint ezzel „elhárult a bankok elszámoltatásának utolsó akadálya is”. Közölték, hogy ez az elszámoltatás biztosítja a kamat- és törlesztőrészlet-csökkenést.
Vágólapra másolva!

Az Alkotmánybíróság kedden mondta ki, hogy nem ütközik alaptörvénybe a devizahiteles banki kölcsönszerződéseket egyoldalúan módosító tisztességtelen kikötések következményeit meghatározó törvény, ami alapján az állam és a pénzintézetek között ezzel kapcsolatosan perek vannak.

A Fidesz úgy reagált, hogy a frakció az Országgyűlésben csak olyan törvényt fog támogatni, aminek eredményeként „az átlag devizahiteles törlesztő- és kamatrészlete negyedével csökken”, és ez hosszú távon is így marad. A kamat és a törlesztőrészletek csökkenését a bankok elszámoltatása biztosítja, ezért csak az elszámoltatás után történhet meg a forintosítás – írták közleményükben, amit az MTI-nek küldtek.

Az új forinthiteleknél a fair bankokról szóló törvény garantálja, hogy a kamat nem növekszik, és a törlesztőrészlet az átlagos devizahitelesnél 25 százalékkal alacsonyabb marad – közölte a kormánypárt.