Elutasítottak egy vasárnapi boltzárról szóló népszavazási kérdést

Vágólapra másolva!
Nem volt elég egyértelmű a kérdés, ezért megtagadta a Nemzeti Választási Bizottság az Összefogás Párt vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási aláírásgyűjtő ívének hitelesítését. Az MSZP-s tag egy jó kérdés esetén nem látná akadályát a hitelesítésnek.
Vágólapra másolva!

Megtagadta a vasárnapi pihenőnappal kapcsolatos egyik országos népszavazási kérdés aláírásgyűjtő ívének hitelesítését pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Szepessy Zsolt, az Összefogás Párt elnöke azt a kérdést kívánta országos népszavazásra bocsátani: Egyetért-e Ön azzal, hogy vasárnap minden multi nyitva legyen?

Az NVB tagjai a pénteki ülésén úgy ítélték meg, hogy a kérdés nem felel meg az egyértelműség követelményének. A törvény szerint ugyanis a népszavazásra javasolt kérdést úgy kell megfogalmazni, hogy arra egyértelműen lehessen válaszolni, továbbá a népszavazás eredménye alapján az Országgyűlés el tudja dönteni, hogy terheli-e jogalkotási kötelezettség, és ha igen, milyen jogalkotásra köteles.

Multi nem lehet nyitva

A vitában Patyi András, az NVB elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a kérdés nem felel meg ennek a követelménynek, továbbá a "multi" kifejezés alapvetően gazdasági társaságot jelöl, márpedig az nem lehet nyitva. Fábián Adrián, a testület Országgyűlés által választott tagja szerint az egész népszavazási kezdeményezés kulcsa a kérdés, annak megfogalmazása pedig - mint mondta - nem nélkülözheti a jogászi szakismeret igénybevételét.

Litresits András, az MSZP által a testületbe delegált tag felvetette, hogy a kérdés alapján nem egyértelmű, mi van azokkal, akik nem kívánják vasárnap nyitva tartani az üzletüket. Hozzátette: egy "jó" kérdés esetén nem látja akadályát a hitelesítésnek. Az NVB határozata ellen 15 napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani a Kúriához.

Négy kérdés

Szepessy Zsolt december 18-án négy országos népszavazási kérdést nyújtott be a Nemzeti Választási Bizottsághoz, a pénteken elutasított mellett a következő kérdéseket kívánta népszavazásra bocsátani: Egyetért-e Ön azzal, hogy vasárnap minden üzlet nyitva legyen?; Egyetért-e Ön azzal, hogy vasárnap minden multi zárva legyen? és Egyetért-e Ön azzal, hogy vasárnap minden üzlet zárva legyen?

A három aláírásgyűjtő ívet Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke december 23-án formai okokra hivatkozva elutasította, és nem terjesztette az NVB elé. Pálffy Ilona azért utasította el az aláírásgyűjtő íveket, mert azokon a szervező képviselőjének a neve is szerepelt, holott a jogszabály szerint a kérdésen túl más szöveg nem szerepelhet a hitelesítésre benyújtott íven.

És még pár kérdés

Szepessy Zsolt szerdán ismételten benyújtott hitelesítésre a decemberben elutasított kérdésekből kettőt: Egyetért-e Ön azzal, hogy vasárnap minden üzlet nyitva legyen?, valamint azt, hogy Egyetért-e Ön azzal, hogy vasárnap minden üzlet zárva legyen?, emellett csütörtökön még egy kérdést nyújtott be az NVB-hez, ez pedig úgy szól: Egyetért-e Ön a Parlament által megszavazott "az üzletek nyitvatartásáról" szóló T/1914. törvényjavaslattal?

Az aláírásgyűjtő ívek hitelesítésére a benyújtástól számított 30 napja van az NVB-nek.