Kerítést építene a határon Toroczkai

bevándorlók migránsok rendőrség
Vágólapra másolva!
Vannak települések, ahol testközelből élik át a lakók az illegális határátlépők helyzetét. Ezek közé tartozik a szerb határtól alig tíz kilométerre fekvő Ásotthalom, ahol a polgármester szerint már csak a kerítés jelentheti a megoldást. 
Vágólapra másolva!

Kerítést építene a határra, így állítaná meg az illegális határátlépést Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere. A Hatvannégy Vármegye Mozgalom alapítója az Origónak elmondta, sokáig ellenezte az ötletet, de ma már ő sem lát más megoldást az egyre nagyobb probléma kezelésére.

A bevándorlókkal szemben sokszor a rendőrség is tehetetlen Forrás: Police.hu

Folyamatos menekültáradat

„Aki nem itt él, el sem tudja képzelni, mivel nézünk szembe nap, mint nap. Folyamatosan, a nap 24 órájában érkeznek a zöldhatáron át menekültek, 10-20-30 fős csoportokban, ráadásul nem is bujkálnak, egyszerűen csak az út közepén gyalogolva érkeznek a településre” – mesélt a 4000 fős falu mindennapjairól a polgármester.

Az Európai Unió szárazföldi határain tavaly Röszkén, idén pedig Ásotthalmon keresztül érkezett a legtöbb illegális határátlépő az unióba. Ennél többen csak az olaszországi Lampedusa kikötőjébe érkeznek évente.

A migránsokat a beffogadóállomásokra szállítják. Forrás: Police.hu

A helyi lakosok félnek

A polgármester beszámolója szerint a menekültáradat rengeteg veszélyt rejt magában. Azon kívül, hogy balesetveszélyes is az út közepén, sötétben sétáló emberek csoportja, télen többször is előfordult már, hogy kihűlt csecsemőhöz kellett hívni az orvost. Toroczkai szerint a külföldiek rengeteg szemetet hagynak maguk után, és félelmet ébresztenek a helyi lakosságban.

„Beköltöznek az elhagyatottan álló tanyasi házakba, felszedik és elégetik a parkettát, hogy melegedjenek. Ásotthalom lakosságának a fele tanyán él, a gyerekek sokszor sötétben, az erdőn keresztül gyalogolnak haza, őket is megszólítják. Nem csoda, hogy félnek” – tette hozzá”.

Toroczkai László a kerítést látja az egyetlen megoldásnak Fotó: Pályi Zsófia - Origo

A rendőrség tehetetlen

Toroczkai azt is nehezményezi, hogy határőrizet nem létezik, a menekülteket a mezőőrök állítják meg és a rendőrök gyűjtik be őket. A rendőröknek azonban sokszor nincsenek eszközeik, a polgármester szerint néhány napja a mezőőr azért nem tudott kimenni az egyik tanyára, mert éppen Szegedre fuvarozta a rendőröket a 15 éves szolgálati autóval – akkor már másodszor.

„A megyei rendőr-főkapitánnyal ennek ellenére nagyon jó a kapcsolatunk, és folyamatosan próbálnak segíteni” – tette hozzá.

Az illegális határátlépésnél is nagyobb probléma, hogy Ásotthalmon megjelent az erre épülő embercsempész maffia is, Toroczkai szerint sokszor a faluban találkoznak a bandák tagjai.

Takarítanak a támogatásból

A kezdeti nehézségek után a polgármester pozitív változásokat is lát. A település ugyanis 14 és félmillió forintot nyert az illegális migrációból fakadó problémák kezelésére, egy másik pályázaton pedig 6, 1 milliót kapott térfigyelő kamera-rendszer kiépítésére, további 20 milliót pedig az intézményei korszerűsítésére.

A pénz egy részéből köztisztasági csoportot állítanak fel, akik a hatalmas mennyiségű szemetet szedik fel, a maradékból pedig a mezőőrség és a polgárőrség kap támogatást az üzemanyagköltségeihez. A rendszámok azonosítására is alkalmas kamerákat a faluba vezető utakon állítják fel, hogy kiszűrjék az embercsempészek autóit.

Kerítést építene a határon

Bár eddig ellenkezett az elveivel, Toroczkai most már a határon felépített kerítést látja az egyetlen megoldásnak, amely mellé rendőröket is állítana. Ezt a Bulgáriában és az Egyesült Államok mexikói határán felhúzott kerítések mintájára képzeli el. A polgármester hamarosan hivatalosan is előterjeszti ötletét, mert – ahogy fogalmazott – a jelenlegi helyzet tarthatatlan.