Putyint sem fogják kímélni Budapesten

vlagyimir putyin orosz elnök, putyin, pofon, ököl
2413422 Russia, Moscow. 04/17/2014 April 17, 2014. Russian President Vladimir Putin replies to questions from Russian citizens during annual question and answer session "Direct Line with Vladimir Putin," broadcast live by the Rossiya 1, Rossiya 24 television channels and the Mayak (Beacon), Vesti FM and Radio of Russia radio stations. Aleksey Nikolskyi/RIA Novosti
Vágólapra másolva!
Tüntetéssel fogadják Vlagyimir Putyint Budapesten. A „Nem leszünk Putyin gyarmata!” elnevezésű megmozdulást a 60 ezren a magánnyugdíjakért Facebook-csoport  szervezi. A demonstrációra szerintük azért van szükség, mert – mint mondják – Orbán Viktor kormányfő kiszolgáltatja hazánkat az orosz elnöknek. Egy másik csapattal karöltve, ők fognak majd tüntetni egy nappal Angela Merkel német kancellár magyarországi látogatása előtt is. 
Vágólapra másolva!

„Nem leszünk Putyin gyarmata!” – ezzel a hívó szóval szerveznek tüntetést a Facebookon Vlagyimir Putyin látogatásának idejére. A 60 ezren a magánnyugdíjért elnevezésű csoport a megmozdulással a „puytini elnyomás” ellen szeretné felhívni a figyelmet.

Kormányellenes tüntetés az Operaház előtt idén először, 2015.január 2-án Fotó: Szabó Gábor - Origo

Mint közölték, azt akarják, hogy az orosz kiszolgáltatottság helyett Magyarország „európai demokrácia maradjon”. Továbbá, – utalva a Paks II. beruházásra - nem akarják azt sem, hogy „a magyar kormány átláthatatlan, évtizedekre titkosított szerződésekben adósítsa el Magyarországot”. Úgy vélik, a rubel összeomlása megmutatta azt, hogy a „putyini állam gazdasági ereje” látszat csupán.

De mikor jön Putyin?

A tüntetést Vlagyimir Putyin látogatásának várható időpontjára, azaz február 9-re szervezik. A megmozdulást már bejelentették a rendőrségen. De, hogy pontosan mikor érkezik Magyarországra az orosz államfő, azt egyelőre pontosan nem tudni.

Vlagyimir Putyin (jobbról) és Orbán Viktor magyar miniszterelnök az orosz államfő rezidenciáján 2014. január 14-én Forrás: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

A Népszava kedden, több, egymástól független forrásból úgy értesült, hogy márciusban érkezik Vlagyimir Putyin Budapestre. Erre reagálva, Havasi Bertalan a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-vel közölte, hogy a látogatás időpontjáról még zajlik az egyeztetés. Az azonban biztos, hogy jönni fog az orosz államfő, hiszen ahogyan Havasi fogalmazott: Orbán Viktor kormányfő tavaly munkalátogatáson járt Moszkvában, így a következő munkalátogatásra Vlagyimir Putyin orosz elnök hivatalos Budapestre.

Merkel ellen is tüntetnek

Szintén a „60 ezren a magánnyugdíjért” szervez tüntetést a „Százezren az internetadó ellen” elnevezésű Facebook-csoporttal közösen február 1-jére, azaz a demonstráció egy nappal Angela Merkel német kancellár budapesti látogatása előtt lesz.

Feltehetően nem így fogadják majd Budapesten Angela Merkelt Forrás: AFP/Boris Roessler

Mint mondják, megmozdulásukkal Orbán Viktor kormányfő „elnyomó politikájára” szeretnék felhívni.