Vágólapra másolva!
Személyi kérdések miatt ismét kiújultak az ellentétek Zuglóban Karácsony Gergely PM-s polgármester és az MSZP-hez köthető képviselők között. Olaj volt a tűzre a kerületvezető egy korábbi interjúja is, amelyben a Fideszt dicsérte. Még a feloszlatás is fölmerült, de egy új választás senkinek sem érdeke.
Vágólapra másolva!

A képviselői fizetések látványos megemelését, a bizottsági és felügyelőbizottsági helyek meglehetősen furcsa leosztását követően továbbra sem csitultak el a viharok a zuglói közéletben. Az elmúlt pár hónapban úgy tűnt, a képviselő-testületben meglévő patthelyzet ellenére a működőképesség biztosított lesz, mivel a döntések túlnyomó többségét 100 százalékos egyetértésben hozták meg.

Karácsony Gergely, Zugló polgármestere újabb személyi kérdésben került vitába Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Kiakadtak a szocik

Karácsony Gergely még december végén adott egy interjút a Népszavának, amelyben arról beszélt, „hogy Rozgonyi Zoltánban (a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltje volt az önkormányzati választáson) egy korrekt, kiszámítható partnert találtam a kampány után.” Ezt követően a zuglói MSZP a Facebook-oldalán bírálta a polgármestert, mondván, nem azért kampányoltak mellette, hogy ilyen megjegyzéseket tegyen.

Talán ez egy új szövetség kezdete. Az a 17 000 ember is, akinek köszönheti, hogy polgármester lett, egyre inkább becsapva érzi magát – vélekedett a kerületi szocialisták szervezete. Szerintük nem azért szavazott több ezer baloldali a PM politikusára, hogy Rozgonyit dicsérgesse. A szocialisták és Karácsony ellentéte már a kampány előtt is sejthető volt.

Nem tetszett az MSZP-nek, hogy Karácsony Rozgonyi Zoltánt dicsérte Forrás: MTI/Kovács Attila

Újabb vita

Az ellentéteket úgy próbálták cáfolni, hogy még az önkormányzati választások előtt közös sajtótájékoztatót tartott Karácsony Gergely és Tóbiás József egy olyan óriásplakát előtt, amelyen egy, a PM-es politikusnak tulajdonított, MSZP-t támadó mondat szerepelt. A helyi szervezetek közötti megállapodás eredményeképpen a választást követően a PM-ből csupán egy képviselő jutott be a testületbe, a többiek az MSZP-hez és a DK-hoz kötődtek.

A képviselő-testületben a két oldal között patthelyzet alakult ki, ennek ellenére a működőképesség nem került veszélybe, mivel a döntések többségét egyhangúan hozták meg. A viták azt követően újultak ki, hogy Karácsony Gergely nem akarta kinevezni a Zuglói Városgazdálkodási Zrt. élére ifj. Feigli Ferencet. A Pestisrácok.hu azt írta, hogy ifjabb Feigli Ferencet egy több százmillió forintos kárt okozó közbeszerzési pályázat miatt küldték el a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-től 2011-ben.

Tóth Csaba az MSZP országgyűlési képviselője, de kézben tartja a dolgokat a képviselő-testületben is Forrás: Origo

Kockázatos lépés lenne

A zuglói városgazdálkodás vezetésével Baracskai Gábort bízták meg, aki a helyettesének végül is ifjabb Feiglit nevezte ki. Információink szerint a háttérben komoly huzavona zajlik a felek között. Tóth Csaba, az MSZP zuglói szervezetének elnöke ragaszkodott Feigli kinevezéséhez, míg azt a polgármester és a Fidesz-frakció is ellenzi.

Forrásaink szerint azt sem lehet kizárni, hogy a patthelyzet miatt a baloldali frakció egy része azzal revolverezné a polgármestert, hogy kezdeményezik a testület feloszlatását. Ez azonban kockázatos lépés lenne, mivel kiszámíthatatlan, hogy egy előrehozott voksolásnak mi lenne az eredménye. Karácsony népszerű a kerületben, az MSZP most nem tud kiállítani olyan jelöltet, aki felvenné a versenyt vele.

A kampány előtt még nagy volt az egyetértés Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Karácsony behúzná a Fideszt?

Az időközi választások ellen szól az is, hogy információink szerint az MSZP–Karácsony, és az MSZP–Fidesz együttműködés „nagyjából eldöcög, mindenki megkapta, amit minimumként elvárt”. Mindenki időt, valamint több és jobb pozíciót szeretne, mielőtt egy előrehozott választást eredményező, meglehetősen ingatag helyzetet előidéznének. Emiatt a 2015-ös költségvetés elfogadását sem nehezítik túlságosan mély akadályok.

Úgy tudjuk, Karácsony Gergely továbbra is szeretné elérni, hogy Rozgonyi Zoltánból alpolgármester legyen, így szinte biztos lenne, hogy a költségvetést el tudják majd fogadni. Ifjabb Feigli esetleges támogatása azonban keresztülhúzhatja ezeket a számításokat. Forrásaink szerint a Feigli család egyértelműen az MSZP anyagi támogatója, Tóth Csabához és így egyértelműen Mesterházy Attila köréhez lehet kötni őket.

Az önkormányzatban paritásos alapon osztották el a pozíciókat a nagy pártok Forrás: Origo

Időközben kiderült, hogy Török Zsolt, az MSZP korábbi szóvivője lett a Zuglói Cserepes Kulturális Nonprofit Kft. rendezvényszervezője. A nagyszámú szocialista frakció vélhetően a polgármesterrel való együttműködés feltételének tekinti, hogy az általuk javasolt személyeket helyezzék el a különféle posztokon.

Érdekes szavazás

Nem ifjabb Feigli Ferenc személye az első, akin összekapott Karácsony és a testület. Kovács-Csincsák Lászlót úgy választották meg a Zuglói Közbiztonsági Non-profit Kft. élére, hogy a kinevezését leszavazta a PM-es polgármester. Meglehetősen furcsa, hogy az MSZP volt helyi frakcióvezetője úgy vezet egy önkormányzati céget, hogy nem bírja a kerületvezető bizalmát.