Harcias hangot ütött meg Orbán

Orbán évértékel
Vágólapra másolva!
Vezénylő tábornoki szükségességét akarta bizonyítani az elemző szerint Orbán Viktor azzal, hogy évértékelő beszédében militáns külpolitikai hangot ütött meg, ám ezzel veszélyesen szembemegy Európával. A belpolitikai kötelező körök nem okoztak meglepetést, így az sem, hogy a miniszterelnök elismerte a veszprémi vereséget.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor 17. évértékelő beszédében üzent Simicska Lajosnak, a visszatérni vágyó kommunistáknak, és a századvéges G. Fodor Gábornak is.

Az Origo által megkérdezett elemző szerint azonban nem ez, hanem a beszéd külpolitikai vonatkozású részei a legérdekesebbek.

Veszélyesen militáns szavak

Sorra emelkednek fel a nyugtalanító szélsőséges pártok, terrorszervezetek toboroznak tagokat Európában, és menekülthullámmal is meg kell küzdeni - sorolta beszédében a miniszterelnök, szerinte milyen nehézségekkel kell szembenéznie Európának. Hozzátette, hogy ezekre a problémákra a liberális multikulturalizmus eszközeivel nem adható válasz.

Orbán Viktor Ukrajnáról és a hidegháború szelleméről beszélt Fotó: Polyák Attila - Origo

A kormányfő a legfontosabb kérdések közé sorolta azt, hogy be lehet-e fogadni azokat az embereket, akik közül sokan nem hajlandók elfogadni, vagy eleve azzal a szándékkal jönnek, hogy lerombolják az európai kultúrát. Megakadályozhatjuk-e, hogy visszatérjen a hidegháború szelleme, és Oroszország ismét az ellenségünk legyen? - folytatta.

"Nekünk, magyaroknak lehetséges-e kiállni Ukrajna függetlensége, a kárpátaljai magyarok biztonsága, Magyarország energiabiztonsága és gazdasági érdekei előtt egyszerre?" - tette fel a kérdést a kormányfő. Orbán jelezte, hogy Magyarország választott vezetőinek ezekre a kérdésekre elkötelezett uniós és NATO-tagként kell válaszokat adniuk úgy, hogy az ország biztos hely maradjon egy bizonytalan világban.

Saját magát akarja igazolni Orbán

Az Orbán Viktor által megütött militáns hang azért különösen veszélyes az Origo által megkérdezett elemző szerint, mert öncélú. Szentpéteri Nagy Richard úgy vélte, „csak arra jó, hogy Orbán bizonyítsa saját szükségességét, hiszen háború nélkül egy vezénylő tábornok semmire sem jó".

Az elemző szerint a kormányfő nélkülözhetetlennek akarja feltüntetni magát Fotó: Polyák Attila - Origo

A Méltányosság Politikaelemző Központ főmunkatársa hozzátette, hogy Orbánnak ezért kell fenntartani a harci hangulatot. Ám ez Szentpéteri szerint veszélyes, mert szembemegy Európával, „Orbán megint kibeszél az európai egységből (...) Ha Európa eddig nem tudta, kivel van dolga, ezután a beszéd után tudja."

Elismerte a vereséget, de kiút nincs

Az országértékelő beszéd sokak által várt része, a Fidesz vereségét hozó veszprémi időközi választás értékelése Szentpéteri Nagy Richard szerint felemásra sikerült. A kormányfő ugyan elismerte, hogy nagyon kikapott a Fidesz, ám a kényszerű és kikerülhetetlen beismerést nem követte érdemi lépés, nem mutatott kiutat híveinek a helyzetből.

Kész Zoltán, az ellenzéki pártok által támogatott független jelölt győzött Forrás: MTI/Nagy Lajos

Simán vesztettünk - állapította meg Veszprémről Orbán. Ugyanakkor a miniszterelnök - utalva az ellenzéki pártok többsége által támogatott, győztes Kész Zoltánra - megjegyezte, szerinte ez is azt bizonyítja, hogy se a demokráciával, se a sajtószabadsággal, sem pedig a választási szabályokkal nem lehet baj, "különben hogy győzhetett volna egy független szocialista jelölt".

Csak a kedvező adatokat sorolta

Ugyan nincs benne semmi különös, mert minden politikus ugyanezt tenné, de Szentpéteri Nagy Richard szerint érdemes megjegyezni, hogy Orbán Viktor beszédében csupa olyan számot, adatot sorolt, amely kedvező saját maga és kormánya számára, miközben az elemző szerint „száz másik, számukra kedvezőtlen adatot is mondhatott volna".

Tarlós István főpolgármester Andy Vajna kormánybiztossal beszélget Fotó: Polyák Attila - Origo

A sikerek közt említette Orbán, hogy tavaly több gyerek született, mint öt éve bármikor, nőtt a házasságkötések száma, kevés az abortusz, infláció helyett defláció van, és a devizahiteleseket is megmentették, amivel félmillió család menekült meg a kilakoltatás elől. Arról is beszélt a kormányfő, hogy 2010 óta félmillióval nőtt a munkahelyek száma, és - ahogy ígérte - megvédte a nyugdíjakat is.

Atlétanő lett a példakép

Már nem focihasonlattal élt a beszédben Orbán Viktor. Egy amatőr atlétanő teljesítményét hozta fel példaként. Lubics Szilviáról az Origo is beszámolt, amikor óriási csúccsal nyerte a spártai ultramaratont.

Kaptak a kommunisták is Orbántól

Vannak ugyan komolyan vehető ellenzéki bírálatok - mondta Orbán, de ezen túl csak kritizálta az ellenzéket. Világossá is tette, azért harcol, hogy a szocialisták vissza ne szerezhessék a hatalmat.

A végén még a milliárdos kommunisták fognak itt urizálásról beszélni, azok fognak felelősségről papolni, akik a devizahiteleket engedték - sorolta Orbán, mi lesz, ha "a kormány nem figyel oda eléggé". Beszédét új szlogennel zárta: Jó reggelt, Magyarország, jó reggelt, magyarok!

Az egész műfajnak nem sok értelme van

Elfáradt már az országértékelés műfaja Szentpéteri Nagy Richard szerint. Az Origónak nyilatkozó elemző kis túlzással azon a véleményen volt, hogy „jobb lett volna el sem kezdeni". Megjegyezte, hogy a mintának tekintett amerikai elnöki helyzetértékelés és Orbán évértékelői között óriási különbség, hogy előbbi a képviselők, míg utóbbi saját „ájult" hívei előtt beszél, és Orbánnál nem követi vita sem a beszédet.