A Fidesz parlamenti vizsgálóbizottságot akar a Buda-Cash ügyben

Ötpárti egyeztetés a terrorellenes fellépésről
Rogán Antal
Vágólapra másolva!
Parlamenti vizsgálóbizottságot javasol a Fidesz a Buda-Cash-ügy tisztázására, és hamarosan benyújtja a parlament elé az erre vonatkozó javaslatát - jelentette be Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője az Országgyűlés gazdasági bizottságának hétfői ülése után.
Vágólapra másolva!

Rogán Antal szerint számos kérdést kell tisztázni, egyebek közt, hogy miért lazította fel 2002. és 2010. között az akkori parlament szocialista többsége a brókercégek ellenőrzési gyakorlatát, tovább, hogy milyen személyi összefüggések voltak a Bajnai-kormány és a Buda-Cash vezetői és tulajdonosai között.

Rogán Antal szeretné elérni, hogy három hónapon belül legyen eredménye a vizsgálatnak Forrás: MTI/Illyés Tibor

Tisztázni kell továbbá azt is, hogy mennyi pénz hiányzott már 2010-ben az előző átfogó vizsgálatkor a Buda-Cash ügyfeleinek a pénzéből - tette hozzá.

Nyárra eredményt várnak

A személyi összefüggések vizsgálatát szerinte az indokolja, hogy a Buda-Cash vezetői közül a Bajnai-kormány több tisztségviselőt nevezett ki a kormányába, illetve a kormánya mellett működő állami cégekhez.

Azt szeretnék elérni, hogy három hónapon belül, még a nyári szünet megkezdése előtt le lehessen tenni a vizsgálati eredményt a parlament asztalára, illetve a nyilvánosság elé tárni.

Arra a kérdésre, hogy terveznek-e jogszabályi szigorítást, úgy válaszolt, hogy mindenképpen szigorítani fogják a brókercégek ellenőrzését és erre az MNB-től várják a javaslatot. Elvárják az MNB irányítása alatt működő felügyelettől továbbá, hogy most minden brókercéget ellenőrizzen.